Nedjelja, 5. veljače 2023.

Bivša predsjednica Kolinda: ‘Žene ženama mogu biti najveći neprijatelji’

'Ako nekad podignu glas, kod muškaraca se to doživljava kao odlučnost, kod žena kao histerija', kaže Kolinda

Preporučujemo

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govorila je u Točki na tjedan na N1 televiziji o različitom tretmanu koji u društvu imaju muškarci i žene.

Bivša predsjednica kaže i kako je vidjela da žene ženama mogu biti najveći neprijatelji.

– To osjetite tek kad ste prošli kroz situaciju da vam je žena bila najgori neprijatelj. Kod nas postoji nekoliko sustavnih i sistemskih problema. Prvo je to da se postavlja gdje je mjesto ženi, a gdje muškarcu. Ne možete svoje dijete zaštititi kad dođe u školu, kad se počne govoriti što dostoji curicama, što dečkima… Cijela ta ‘podjela rada’ koja postoji u društvu se i dalje njeguje i utječe na same žene da doživljavaju neka zanimanja muškim poslovima i da dva ili više puta razmisle hoće li se upustiti u to područje… Drugo je pitanje jezika koje je iznimno bitno u društvu i koje izražava te stereotipe kojih nekad nismo svjesni. Vrlo banalne izjave, koje postoje u svakom jeziku i kulturi, kad je netko hrabar, kažemo da ima muda, a kad nije hrabar ili osjeća strah ili nedoumice, onda mu kažemo ‘e, nemoj bit mh’, da ne kažem sad što… – rekla je Kolinda.

Dodala je kako su žene u pravilu emotivne, emocionalne i onda ih se svrstava u kategorije.

– Ako nekad podignu glas, kod muškaraca se to doživljava kao odlučnost, kod žena kao histerija. Kad muškarac ima neki ispad, u pravilu se traže vanjski razlozi koji su doveli do toga, kod žena se smatra da je razlog ta unutarnja histerija. Sve naše rasprave o ženskim pravima se svedu na osobne obračune – upozorava bivša predsjednica.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti