6.4 C
Zagreb
Četvrtak, 22. travnja 2021.

Brojni uzvanici oduševili se čudesnim napravama Leonarda da Vincija na otvorenju izložbe u Đurđevcu

Modeli predstavljeni na izložbi napravljeni su na temelju Leonardovih skica, studija i crteža o tehničkim, letećim i ratnim strojevima...

Preporučujemo

Nakon Salvadora Dalija, Pabla Picassa i Marca Chagalla u petak je u đurđevačkom muzeju otvorena dugoiščekivana izložba Leonarda da Vincija pod imenom Čudesne naprave kojom je Đurđevac potvrdio status kulturnog središta Podravine i Prigorja, ali i šire.

Modeli predstavljeni na ovoj izložbi napravljeni su na temelju Leonardovih skica, studija i crteža o tehničkim, letećim i ratnim strojevima, mostovima, kao i vozilima.

“Muzej je zadnjih godina učinio iskorak i postao prepoznatljiv kao zanimljiva kulturno-turistička točka, o čemu svjedoči broj posjeta, a sve uz potporu i povjerenje grada. Genije Leonardo da Vinci je iza sebe ostavio tisuće skica, bio je slikar, kipar, arhitekt, izumitelj. Svestrani genije je iza sebe ostavio brojna djela. Počašćeni smo da dio naprava napravljenih prema skicama prezentiramo u muzeju Počašćeni smo da dio naprava napravljenih prema skicama prezentiramo u muzeju” rekla je uvodno Edita Janković-Hapavel, ravnateljica đurđevačkog muzeja.

U đurđevačkom muzeju otvorena dugoiščekivana izložba Leonarda da Vincija

Autorica predgovora kataloga, dr. znanosti Marijana Borić, suradnica HAZU-a, kazala je da ovo samo maleni djelić onoga što nam je ostavio da Vinci.

“Ovo je presjek njegovog tehničkog rada, intenzivnog rada od 40-ak godina. To su civilni i vojni izumi, a karakterizira ih jednostavnost te imaju edukativni i odgojni potencijal”, istaknula je.

U ime sponzora INA-e Naftaplin okupljenima se obratio Mladen Ferenčić koji je istaknuo kako INA i đurđevački muzej odlično surađuju, a INA je već tradicionalno sponzor svih velikih izložbi u Đurđevcu. Istaknuo je kako vjeruje da će i ovo izložba kao i prethodna privući brojne posjetitelje.

U đurđevačkom muzeju otvorena dugoiščekivana izložba Leonarda da Vincija

Izložbu čije je otvorenje održano uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka, otvorio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

“Ovo je četvrti velikan koji je stigao u naš Muzej, utvrdu. Možda ovo otvorenje nije toliko ambiciozno, veliko, ali je važnije. Danas u vrijeme kad se brojna događanja odgađaju, bitno je održavati posebno ovakve kulturne aktivnosti. U Đurđevcu smo imali sve organizacije, u oblicima kako smo mogli. Nužan je suživot s koronom i trudit ćemo se ponašati normalno, koliko je to moguće”, rekao je Janči te svima poželio da uživaju u genijalnosti jednog uma.

Izložba svojim sadržajem i tematikom odgovara svim dobnim skupinama, uz osobitu preporuku školskim, te se mogu uključiti učenici iz gotovo svih nastavnih područja, pogotovo iz umjetnosti, matematike i fizike.

Isto tako, ona omogućuje poticaj u kreativnom i inspirativnom stvaralaštvu učenika te nastanku novoosmišljenih uradaka u sklopu nastavnih područja.

Smještena je u utvrdi Stari grad, u prostorima iz 14. stoljeća te će se uz izložene skice i modele posjetiteljima pružiti posebni doživljaj vraćajući nas u doba renesanse kada su se događala velika otkrića i izumi, čemu svjedoči i stvaralaštvo Leonarda da Vincija.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Najnovije objave