Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Cure novi detalji stravičnog sudara vlakova: strojovođa nije reagirao na aktivirana upozorenja?

Podsjetimo, dva teretna vlaka sudarila su se oko 4.40 sati kraj naselja Majurec. U nesreći su ozlijeđene dvije osobe, a materijalna šteta je ogromna

Preporučujemo

Glavna tema dana stravična je nesreća koja se rano jutros dogodila nedaleko od Križevaca.

Podsjetimo, dva teretna vlaka sudarila su se oko 4.40 sati kraj naselja Majurec. U nesreći su ozlijeđene dvije osobe, a materijalna šteta je ogromna.

– Ovakvu željezničku nesreću križevački kraj ne pamti posljednje desetljeće. Ovdje su dvije kompozicije teretnih vlakova s 40-ak vagona. Otklizalo je šest vagona i lokomotiva koju su ti vagoni doslovno poklopili. Iz te lokomotive je, pa možemo reći i pukom srećom, izvučen strojovođa koji je izvan životne opasnosti, kako neslužbeno doznajemo – javio je u Dnevniku u podne reporter HTV-a Ivica Grudiček.

– Vlak HŽ-a 500-tinjak metara prije stajališta Majurec imao je privremeni kvar te je stao na pruzi. Iako u HŽ Cargu pišu da su se sva upozorenja aktivirala, drugi strojovođa je vjerojatno ta upozorenja previdio te udario zaustavljeni vlak koji nije imao tereta. To su još uvijek neslužbene informacije jer čekamo rezultate službene policijske istrage – objašnjava Grudiček.

– Trenutačno se kontejneri i vagoni izvlače, radovi će najvjerojatnije trajati malo više od 48 sati. Teretni i putnički promet su prekinuti, a šteta je vjerojatno višemilijunska – dodao je Grudiček.

Do naleta teretnog vlaka na vlak HŽ Carga, u srijedu ujutro kod Križevaca, došlo je nakon što se kod Majurca vlak HŽ Carga zaustavio zbog otklanjanja prolaznog kvara na lokomotivi, a u sudaru su, prema prvim informacijama, lakše ozlijeđena obojica strojovođa, priopćeno je iz HŽ-a.

Nalet teretnog vlaka na zadnji kraj vlaka HŽ Carga dogodio se na pruzi M201 između kolodvora Križevci i Lepavina.

Vlak HŽ Carga sastavljen od 17 vagona bez tereta, kretao se iz smjera Križevaca prema Koprivnici, te se na oko 500 metara prije željezničkog stajališta Majurec zaustavio zbog otklanjanja prolaznog kvara na lokomotivi u svom prostornom odsjeku. Prema prvim službenim informacijama zaprimljenim od HŽ Infrastrukture, na dionici su se aktivirala nužna upozorenja, priopćili su iz HŽ Carga d.o.o. U 4,40 sati dolazi do udara čelom lokomotive drugog operatora, u stražnji dio zaustavljenog vlaka HŽ Carga, dodaje se.

– Liječnička pomoć pružena je strojovođama oba vlaka, a prema informacijama kojima u ovome trenutku raspolažemo, srećom riječ je o lakšim ozljedama, stoji u priopćenju.

Prilikom naleta iskočilo je ukupno šest vagona HŽ Carga, a osim na vlakovima, došlo je i do oštećenja na željezničkoj infrastrukturi.

O nastalom događaju obaviješteni su djelatnici Hitne pomoći Križevci, JVP Križevci te Policijske postaje Križevci koji provode očevid. Na mjesto događaja su izašle dežurne ekipe HŽ Carga, a po završetku očevida dat će nove informacije.

Iz HŽ Carga su ranije danas izvijestili da se zbog sudara teretnih vlakova očekuje prekid željezničkog prometa na toj relaciji u trajanju od 48 sati.

Dojavu o sudaru dva teretna vlaka kod Križevaca policija je primila u 4,54 sati od Centra 112.

– Dvije su osobe ozlijeđene i prevezene u bolnicu u Koprivnicu, po zaprimanju liječničke dokumentacije znat ćemo karakteristiku ozljeda. Promet je obustavljen. Po završetku očevida znat ćemo više detalja nesreće – rekla je Ivana Šeničnjak, glasnogovornica PU koprivničko-križevačke.

– Ono što možemo sada potvrditi, čuli smo se s kolegom strojovođom koji je upravljao našim vlakom, i osjeća se dobro, to nam je sada najbitnije. S druge strane, kao što možete vidjeti, tu je i velika materijalna šteta koja se najviše odnosi na lokomotive, vagone, robu koju smo prevozili u kontejnerima. Naravno tu će biti i uloga mjerodavnih službi koje su na terenu da se utvrde činjenice i rekao je Petar Glavaš iz Enna transporta.

Foto: Sudar teretnih vlakova / Ivan Brkić (Glas Podravine)

Sudar teretnih vlakova Sudar teretnih vlakova

Najnovije objave