Dan mimoza

Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s HP virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba.

Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan
Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan

Danom mimoza obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, posvećen prevenciji te zloćudne bolesti. Treća subota u siječnju proglašena je Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Cvijet mimoze svojom nježnošću senzibilizira javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U Hrvatskoj svakoga dana od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna žena umre od te bolesti.

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke.

U slučaju ranog otkrića raka vrata maternice, ova bolest potpuno je izlječiva. Zato je važno znati sve o pravilnom spolnom ponašanju, da postoji cjepivo protiv uzročnika humanog papiloma virusa, koje je učinkovito u zaštiti od karcinoma vrata maternice, te da su važni redoviti ginekološki pregledi žena i papa test.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih  mjesta pojave raka u žena između 20. i 49. godine života. Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice.

Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s HP virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba.

U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema, dok se kod razvijenog raka moze javiti nepravilno menstrualno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak  i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Glavna metoda dijagnostike promjena na vratu maternice je  Papa test. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak. Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku.

Danas postoji učinkovito cjepivo kojim se mogu cjepiti djevojčice i dječaci prvih razreda srednje škole te se tako djeluje preventivno.

Ne propustite: