Srijeda, 28. veljače 2024.

FOTO Članovi KUD-a Delovi sudjelovali na Festivalu kinča u Novom Marofu

Cilj ove manifestacije je predstaviti kreativnost i originalnost izrade tradicijskih ukrasa te okupiti pojedince, društva i udruge koji njeguju vještinu izrade kinča

- Oglas -

U subotu se u holu Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu u organizaciji kulturno-umjetničke udruge Magda i Luisa iz Madžareva i Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof održao 3. Festival kinča.

Cilj Festivala je okupiti pojedince, društva i udruge koji njeguju vještinu izrade kinča odnosno papirnatih božićnih ukrasa od krep papira zbog druženja, razmjene iskustava i ideja.

Festival kinča u Novom Marofu

- Oglas -

Ukrašavanje kuća u predbožićno vrijeme nije suvremena pojava. Za kićenje se koristilo zelenilo i ručno izrađeni ukrasi od krep papira. Najčešće su to bili cvjetovi, a nazivali su ih kinč. U vrlo malenim i tamnim seoskim kućama šareni cvjetovi bili su gotovo jedini ukras u predbožićno vrijeme.

Naziv kinč dolazi od mađarske riječi kincs što znači blago ili vrijednost, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj riječ je poprimila i značenje blago, ures, nakit, ljepota.

Riječ se primjenjuje i danas pa se tako kinče kuća i bor, svatovi, ali i ograde (lese) kao, na primjer, povodom proljetnoga Jurjeva. Ne treba je miješati s riječi kič koja označava nešto pretjerano, neukusno, niske ili nikakve umjetničke vrijednosti.

Kinčili su se kako vanjski dijelovi kuće i gospodarskih zgrada, tako i sama kuća. Za kićenje se koristilo sve što se trenutno moglo naći u prirodi. Unutrašnjost kuće se ukrašavala tako da se zelenilo (grane) pričvrstilo za grede krovne konstrukcije (prsnice) ili složilo u kut prostorije pored raspela i slika svetaca.

Grane crnogorice, božikovine ili bršljana ukrašavaju se jabukama, orasima i lješnjacima omotanima u ukrasne papire preostale od čokolade ili bombona, medenjacima, bombonima salonima te trakama (girlandama) i cvijećem od krep papira.

- Oglas -

Festival kinča u Novom Marofu

Izrada cvjetova od krep papira danas je zaštićena kao nematerijalno dobro Hrvatske pod nazivom Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – kinč na području sjeverozapadne Hrvatske.

“Cilj ove manifestacije je predstaviti kreativnost i originalnost izrade tradicijskih ukrasa te okupiti pojedince, društva i udruge koji njeguju vještinu izrade kinča”, naglasila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof Ivana Kušek Perši.

Na ovogodišnjem 3. Festivalu kinča predstavili su se izlagači iz čak dvadesetak udruga i školskih zadruga s područja Podravine, Turopolja, Međimurja, Prigorja, Moslavine i Hrvatskog zagorja.

Idejni začetnik ovog Festivala je etnolog Tibor Martan, na čiji poziv je ove godine po prvi put sudjelovao i KUD Delovi.

Festival kinča u Novom Marofu

Likovno-kreativnu sekciju KUD-a Delovi predstavljala je Zlata Gotal koje je izložila svoje prekrasno cvijeće izrađeno od krep papira, a uz rukotvorine od krep papira svaki od sudionika trebao je prezentirati i kolače koji su tipični za njihov kraj ili selo.

Tako su članice KUD-a Delovi za ovu priliku pripremile su i ponudile gostima na degustaciju domaće medenjake i kašnjake koji su pobudili veliki interes gostiju.

Festival kinča u Novom Marofu

Festival kinča u Novom Marofu

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti