Četvrtak, 29. veljače 2024.

FOTO Koprivničanka Petra Furdić: ‘Mali Korak nastao je iz želje da roditelji prepoznaju važnost ranog razvoja djeteta i nauče kako ga poticati’

Polazeći razne edukacije vezane uz rani razvoj djeteta i iz želje da roditelji imaju mjesto na kojem se neće osjećati usamljeno i izgubljeno u mnoštvu informacija Petra je došla na ideju da otvori nešto svoje

- Oglas -

Prije točno godinu dana 31-godišnja Koprivničanka Petra Furdić, inače magistra predškolskog odgoja i obrazovanja te odgojiteljica u Dječjem vrtiću Tratinčica, ostvarila je svoju želju i otvorila Mali Korak, centar za rani razvoj, s(p)retno djetinjstvo i samopouzdano roditeljstvo.

Riječ je o mjestu na kojem roditelji te budući roditelji mogu pronaći međusobnu potporu i razumijevanje te mjestu koje će omogućiti stjecanje znanja o ranom razvoju i odgoju djece i jačanje samopouzdanja.

Polazeći razne edukacije vezane uz rani razvoj djeteta i iz želje da roditelji vide važnost rane stimulacije te da imaju mjesto na kojem se neće osjećati usamljeno i izgubljeno u mnoštvu informacija Petra je došla na ideju da otvori nešto svoje.

- Oglas -
Petra Furdić
Petra Furdić // Foto: Petra Ratković

Na početku se jako dvoumila, ulaziti u takvo što ili ne, jer brojna su se pitanja nametala, što će biti ako ne krene dobro, kako vratiti uloženo…

– Kada sam prvi put ostala trudna bila sam jedina trudnica u društvu i nedostajalo mi je da s nekim podijelim iskustvo o trudnoći, ali i o bebi nakon poroda. Također, nedostajalo mi je otići negdje s bebom, čuti nekog stručnog, razmijeniti iskustvo s nekim tko je u sličnoj situaciji kao i ja ili polaziti neku aktivnost – kaže nam Petra koja je majka dvojice dječaka, Patrika (6) i Lukasa (2).

Motivacija je bila velika, naravno kao i podrška supruga, roditelja, svekrve i svekra, ali i kolegica u vrtiću. Za vrijeme druge trudnoće upisala je neke nove edukacije kako bi se usmjerila na rani razvoj i upotpunila svoje znanje.

Svekrva je bila ta koja je primijetila da ju muči ta odluka i rekla: “Gle, kak’ buš znala, ako ne buš probala? Budeš se cijeli život pitala jesam li mogla uspjeti i kak’ bi to sve izgledalo. I onda sam rekla: “OK, to je to, krećem, nemam što izgubiti”.

S vremenom su se samo otvarale nove ideje i sada se samo širi.

- Oglas -

– Zahvalna sam svojoj obitelji na takvoj podršci jer bez nje ne bih uspjela. Naravno, možda zvuči da nemam slobodnog vremena za svoju obitelj, ali imam, sve se da iskombinirati – govori.

Petra Furdić i mala polaznica radionice
Petra Furdić i mala polaznica radionice // Foto: Petra Ratković

U Malom koraku održavaju se tri do četiri radionice tjedno, u jutarnjim ili popodnevnim satima, s najviše pet do šest beba. Prvenstveno su to radionice za bebe od samog rođenja do godinu dana, odnosno dok ne prohodaju.

– Na inicijativu mama, radim i radionice za stariju djecu od godine dana pa sam tako otvorila još dvije grupe, i to za djecu od 12 do 18 mjeseci i od 18 do 24 mjeseca – rekla je ona.

Trenutačno od programa nudi senzomotoričke radionice, masažu beba i program Trbuščići.

Senzomotoričke radionice koncipirane su tako da potiču cjelokupni razvoj od najranije dobi što pridonosi razvoju osjetila, motorike, vještina prvih interakcija i socijalizacije, kognitivni razvoj te socio-emocionalni razvoj.

– Nekako u prvoj godini do izražaja najviše dolazi motorički razvoj (okretanje, posjedanje, puzanje, dizanje, prohodavanje). Naravno, radimo i na socio-emocionalnom razvoju, kognitivnom te razvoju govora – ističe.

Djeca i njihovi roditelji uživaju u ovim veselim, ali prije svega edukativnim radionicama koje uvijek započinju pjesmicom, a nastavljaju s motoričkim vježbama, stimulacijom osjetila i raznim drugim igrama.

Roditelji se informiraju o specifičnim temama vezanim za odgoj i razvojnu fazu, kao na primjer što bi dijete trebalo usvojiti u nekom periodu. Naravno, svako dijete ima svoj ritam rasta i razvoja, no postoje smjernice koje govore o periodima u kojima se treba svladati određena vještina. Te smjernice se nazivaju razvojni miljokazi te omogućuju prepoznavanje potencijalnih odstupanja od tipičnog razvoja djeteta.

– Roditelje educiram i pokazujem im kako da primijene aktivnosti i kod kuće te kako da na pravilan način potiču razvoj svoje bebe. Isto tako, važno mi je da mame steknu samopouzdanje te da vjeruju svojim instinktima – kaže.

Ono što je bitno, roditelji kroz radionice prate razvoj svog djeteta, ali se druže i zabavljaju s drugim roditeljima i izmjenjuju iskustva.

Mame i mali polaznici radionice
Foto: Petra Ratković

– Senzomotoričke radionice su savršeno osmišljene kako bi se kvalitetno poticao razvoj djeteta, ali na zabavan način. Malena je baš uživala u igrama, a ja sam naučila da nije potrebno puno novca za igračke koje potiču razvoj, već da su i riža, marama i kutijica dovoljne za razne zabavne aktivnosti. Naučile smo se i pravilno nositi, okretati i pokretati. Edukatorica je iznimno profesionalna, odlična i pristupačna, puna je znanja i kvalitetnih savjeta, a s druge strane topla i predivno radi s djecom. Edukativne teme obuhvaćaju i emocionalni razvoj djeteta, ali i odnose unutar obitelji te nošenje s raznim situacijama. Na prvu se kao mama možda i dvoumiš za masažu, ali cijeli taj proces postepenog učenja pravilnog masiranja djeteta je zapravo inspirativan. Najdraže od svega mi je bilo gledati kako dijete uživa i kako je opušteno, a svaka kretnja koja se izvodi je odlična za opuštanje mišića i dodatni razvoj djeteta. Tu je i dodatno emocionalno povezivanje s djetetom. Uz dobrobiti za malenu, ono što je meni bilo odlično je kontakt i druženje s drugim mamama, razmjena iskustva, poduka edukatorice o potrebama djeteta i saznanje da je ono što radim dobro i da ‘nisam luda’ – zadovoljno je ispričala jedna mama.

Poštivaju se sve trenutačne sposobnosti djeteta te ostvaruju prilike da se kod svakog iskoristi maksimalan razvojni potencijal.

– Aktivnosti su različite, od motoričkih vježbi okretanja, puzanja, pravilnog dizanja, poticanja taktilnog osjetila kada su nam igre usmjerene na različite teksture (rižu, taktilne staze, različite materijale), vestibularnog osjeta (igre okretanja, ljuljanja, vrtnje i slično) pa do aktivnosti za poticanje ranog govorno-jezičnog razvoja – dodala je Petra.

Vježbe su uvijek individualizirane ovisno o stupnju razvoja i mogućnostima djeteta. Najveći hit u prostoru je bazen s lopticama koji djeca jako vole, a gledajući sa stručne strane, igra u njemu dobra je za stimulaciju osjetila.

Mame i mali polaznici radionice
Foto: Petra Ratković

Petra je i certificirana trenerica za masažu beba. No, nije to tipična masaža, već masaža namijenjena roditeljima i bebama od rođenja do godine dana, može biti individualna i grupna, a radionica se polazi mjesec dana.

Riječ je o radionicama na kojoj se svaki put prelaze pokreti za određeni dio tijela, uči se masaža, saznaje o benefitima masaže i pokretima za određeni dio bebinog tijela. Roditelj masira svoju bebu jer je to poseban trenutak povezivanja roditelja i bebe. Masira se kojih 20-ak minuta, a ostalo je tematsko vođenje kroz razne teme. Govori se o plakanju, ne/spavanju, odnosno o reagiranju na bebine potrebe.

– Najbitnije je da roditelji slušaju svoj instinkt. Nekako su roditelji izgubili svoj instinkt, guglaju, slušaju druge, a ne slušaju svoju bebu i sebe. Ja ih usmjeravam da slušaju svoju bebu, što im pokazuje i želi reći. Ako beba plače, usmjeravam ih da to nije odmah nešto negativno. Svi mi mislimo da se plakanje mora brzo zaustaviti pa radimo sve samo da plač što prije završi, ali ne treba. To je način bebine komunikacije, samo nam govori da joj nešto ne paše, može to biti da je nešto fiziološki (glad ili hladnoća), a može biti samo psihološki, da joj treba utjeha, blizina mame, tate, malo nošenja i kontakta – istaknula je Petra.

Benefiti masaže su veliki. Za bebu to znači bolja cirkulacija, probava, povezanost s roditeljima, bolji respiratorni i živčani sustav, bolji san i slično. Također, benefit je i za obitelj. Naime, masaža potiče stariju braću i sestre da se na zabavan način uključe u brigu o bebi, a to potiče razvoj empatije, bolju komunikaciju i opušteniju atmosferu između svih članova.

Mali polaznik radionice
Foto: Petra Ratković

– U Švedskoj se jako ulaže u rani razvoj što se odražava na to da kasnije nema toliko puno delinkvenata, smanjene su razne bolesti, nasilje, poremećaji u ponašanju i slično. Pokušajte zamisliti svijet u kojem su svi roditelji podržani da slušaju svoj unutarnji glas i svoje instinkte, da prate bebine znakove i potrebe, reagiraju na plač, grle, ljube, masiraju, nose svoje bebe. U takvom svijetu osnovne su vrijednosti osnovane na međusobnom poštovanju, empatiji, dodiru i povezivanju. Bio bi to svijet u kojem je manje bolesti, nasilja, zlostavljanja i poremećaja u ponašanju – objasnila je Petra.

Masaža je idealna i za tate, jer kako kaže Petra, mama je nosila bebu devet mjeseci, rodila ju te je prirodno povezana s njom, a tata ima neku novu ulogu u kojoj se često pomalo izgubi, ulogu s kojom nije prirodno povezan, a vrijeme s bebom provodi tek nakon posla.

– Jako mi je drago da tate prepoznaju dobrobiti masaže i da nastavljaju dolaziti i na senzomotoričke radionice sa svojim suprugama i bebama. Masaža je divan alat koji tate mogu samostalno koristiti. Tako dobiju priliku da imaju samo svoje vrijeme s bebom, da je upoznaju, da se osjećaju sigurno u novoj obiteljskoj ulozi i da se povežu s bebom – govori Petra.

Mame i mali polaznici radionice
Foto: Petra Ratković

– Otac sam koji od travnja dolazi sa svojom bebom u Mali Korak, prvo na masaže, a zatim i na senzomotoričke vježbe. Prvenstveno dolazim tamo radi velike količine korisnih informacija i savjeta za koje smatram da su mi pomagali i pomažu mi u odnosu s djetetom, da postanem bolji i uspješniji roditelj. Atmosfera na radionici je pozitivna i uvijek je jako zabavno. Naša voditeljica zrači pozitivnom energijom, nikad ne gleda na vrijeme i uvijek je tu za nas. Najbolje provedeno vrijeme i najbolje uloženi novac – ispričao nam je zadovoljno jedan tata.

Priliku za opušteno druženje, razmjenu iskustva i edukaciju nudi i besplatan program za trudnice Trbuščići.

– U cilju mi je da ovaj program bude besplatan te da svaki mjesec ugostim nekog stručnjaka – poručila je Petra.

Do sada je ugostila savjetnicu za dojenje iz udruge Roda. Smatra da ako mame nemaju pravilne informacije onda se ne mogu ni pravilno odlučiti. Također, ugostila je i primalju, a u dogovoru je i s psihologicom, ginekologinjom i farmaceutkinjom.

– Cilj mi je da imam neki tim stručnjaka, jer potrebna je ta podrška i stručnjaci koji te mogu usmjeriti kako i što u trudnoći i prvim mjesecima nakon poroda, ali i kasnije – kaže Petra.

Reakcije na ovaj program su odlične. Ovog je petka tako održana i radionica s temom Baby handling i prvi mjeseci nakon poroda, a prisutno je bilo sedam trudnica. Protekla dva mjeseca se zaredom održavala škola dojenja koju je pohađalo 12 trudnica koje su naučile prave informacije.

Mali polaznici radionice
Foto: Petra Ratković

– Mame su zadovoljne, vidim po preporukama, ali i po tome da polaznici programa često kupuju poklon bonove za svoje prijatelje koji su tek dobili djecu kako bi ih potaknuli da dođu na radionice. Zadovoljne su i s prostorom, može se šetati, popiti kava, higijenski je primjeren s obzirom na to da su tu trudnice, ali i mame koje su nedugo rodila – kazala je Petra i zaključila kako joj je cilj da roditelji spoznaju važnost ranog razvoja i njegove stimulacije, a ujedno jačaju svoje roditeljsko samopouzdanje.

Mali polaznici radionice
Foto: Petra Ratković
Petra Furdić i mala polaznica radionice
Foto: Petra Ratković
Petra Furdić
Petra Furdić // Foto: Petra Ratković
Slikovnice u Malom Koraku
Foto: Petra Ratković

*Ovaj članak donosimo u sklopu projekta ‘Klikom do zdravlja’ koji je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti