Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

FOTO Obilježeno 100 godina od dolaska Andrije Lesingera za kantora u Župu svetog Leonarda u Goričanu

S dolaskom Andrije Lesingera za orguljaša u Župu sv. Leonarda u Goričan 22. svibnja 1924. godine, osnovan je crkveni zbor koji i danas postoji te pjeva crkvene, ali i svjetovne pjesme

- Oglas -

U Goričanu je u petak održan okrugli stol uz obilježavanje 100 godina od dolaska Andrije Lesingera za kantora u Župu svetog Leonarda u Goričanu.

U programu su sudjelovali prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec, crkveni zbor Župe sv. Leonarda i župnik Josip Drvoderić.

Crkveno pjevanje u Goričanu ima tradiciju koliku i sama crkva i župa. Orguljaška služba u župi se spominje od samih početaka jer su kantori (orguljaši) učili mještane i ujedno župljane pjevanju.

- Oglas -

S dolaskom Andrije Lesingera za orguljaša u Župu sv. Leonarda u Goričan 22. svibnja 1924. godine, osnovan je crkveni zbor koji i danas postoji te pjeva crkvene, ali i svjetovne pjesme.

Profesor dr. Stjepan Hranjec i župnik Josip Drvoderić u svojim izlaganjima naglasili su važnost osnivanja crkvenih zborova u Međimurju, a pogotovo kada je bilo pod mađarskom vlašću i kada se obavljala nasilna mađarizacija.

Glavu ulogu u očuvanju hrvatskog jezika su imali tadašnji kantori koju su sa svojim zborovima kod misa pjevali hrvatske svete pjesme, a što je bilo zabranjeno.

Kantor Andrija Lesinger je u službi u Goričanu bio više od 50 godina, on ne samo da je svirao orgulje, već je pisao i skladao crkvene pjesme koje se i dan danas pjevaju kod svetih misa u Goričanu.

Crkveni zbor je u petak izveo pjesme koje je napisao kantor Lesinger u čast zaštitnika Župe sv. Leonarda te u čast svetom Ivanu (pjeva se na Ivanje) i u čast svetom Florijanu (pjeva se na Forjanovo).

- Oglas -

Nakon okruglog stola, svi okupljeni našli su se u vjeronaučnoj dvorani na lijepom i ugodnom druženju.

Foto: Tomislav Gudlin

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti