Srijeda, 19. lipnja 2024.

Romana Pavliša: Dora je za mene jedna velika stepenica u karijeri

Nakon snimljenog prvog spota i sudjelovanja na 66. Zagrebačkom festivalu, s grupom Gelato Sisters, koju uz Romanu čine Sanja i Neda Parmać, sudjelovat će i na ovogodišnjoj Dori gdje će se s istaknutim imenima hrvatske glazbene scene natjecati u izboru pjesme za Eurosong.

- Oglas -

Iznimno talentirana Koprivničanka Romana Pavliša nastavlja nizati uspjehe.

Nakon snimljenog prvog spota i sudjelovanja na 66. Zagrebačkom festivalu, s grupom Gelato Sisters, koju uz Romanu čine Sanja i Neda Parmać, sudjelovat će i na ovogodišnjoj Dori gdje će se s istaknutim imenima hrvatske glazbene scene natjecati u izboru pjesme za Eurosong. Predstavit će se hitom Back to the swing. Doru možete pratiti večeras (subota) od 20 sati na Prvom programu Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija te na streamu na webu.

Razgovarali smo s Romanom koja nam je otkrila nešto više o sebi – čime se bavi u slobodno vrijeme, kakvi su joj planovi za karijeru i kako su protekle pripreme za Doru.

- Oglas -

Iako trenutno živi u Zagrebu, kaže da bez Koprivnice ne može!

Je li Dora za Vas ostvarenje sna ili težite nečemu još većem?

Dora je za mene jedna velika stepenica u smislu promocije glazbe s kojom se moj bend bavi i ulazak u 16 skladbi koje se natječu za Eurosong je put k ostvarenju sna benda Gelato Sisters. Predano radimo i iz godine u godinu nastupamo na sve većim pozornicama i mislim da vrhunac tek dolazi.

Što možemo očekivati od Vašeg nastupa na Dori?

Kao i uvijek, naš nastup bit će pun vedrine, dobrih ritmova i pravi vremeplov u neka davna vremena.

- Oglas -

Dora 2019 – Pjesme

Jer ste vi to tražili – poslušajte isječke pjesama s Dore 2019.! ?Zabranjeno je svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na radijske, televizijske i digitalne kanale!

Gepostet von Eurosong HRT am Mittwoch, 13. Februar 2019

S obzirom na to da ste članica vokalnog sastava Gelato Sisters, kako je došlo do toga da ste samostalno snimili singl Svjetovi?

Svaka od nas u bendu ima neki svoj stil glazbe koji, osim jazza, privatno sluša i voli i koji nas nekako čini ‘svojima’. Svjetovi su se dogodili sasvim slučajno, napisala sam ih jedne večeri u svojem stanu kad sam isprobavala svoj mali kućni studio i odlučila da to želim ozbiljno snimiti i ostaviti iza sebe. S obzirom na to da već otprije surađujem s Intek Music iz Koprivnice (Marin i Helena Hraščanec), logično je bilo da sudjeluju u stvaranju i ostvarivanju i ovog singla. Kao i s redateljem Dinkom Šimcem koji je odmah otputovao u Englesku sa mnom i snimio spot. Bitno je imati dobru ekipu, a ovdje u Koprivnici ja sam svoje odavno pronašla.

Istoimeni singl snimili ste pod umjetničkim imenom ‘Anna Moor’. Otkuda ideja za to ime i što ono znači?

Anna Moor je zapravo Roomanna, odnosno Romana. To je igra riječima, odnosno slovima nastala nekad davno na mojem Facebooku, pa na taj način postala i mojim pseudonimom na glazbenoj sceni.

Planirate li svoju karijeru nastaviti samostalno ili u sastavu Gelato Sisters?

Zapravo, planiram oboje. Anna Moor mi ne oduzima previše vremena. Odnosno, za Annu Moor sam odlučila uzeti sve vrijeme svijeta i bitno mi je da ponekad te pjesme izađu i da ih podijelim s ljudima kojima se sviđa takva vrsta glazbe. Gelato Sisters su puno aktivnije s koncertima i nastupima i zahtijevaju puno više vremena. Osim toga, spomenula bih i bend The Groovebox u kojem pjevam i Željka Bebeka s kojim sam na turneji. U Hrvatskoj moraš raditi puno toga.

Kako zamišljate vrhunac svoje glazbene karijere?

Imam osjećaj da stalno doživljavam neki vrhunac, upravo zbog očekivanja koja mi nikad nisu bila prevelika. Vrhunac Anne Moor je da sam s drugim singlom upala na Zagrebački festival. Vrhunac Gelato Sisters je najbolja pjesma do sad s kojom se predstavljamo na Dori. Zapravo, jedini vrhunac je da nastavim ovoliko raditi, pa još i više, i da se nakon svega, kad se probudim, dobro osjećam u svojoj koži.

Koga biste izdvojili kao glazbeni uzor?

Posjetila sam u posljednjih 15 godina jako puno koncerata na kojima sam susrela glazbene uzore u ljudima koji možda i nisu tako poznati. I to mi se događa stalno. Čujem nekoga kako svira, pjeva, govori i ili odnosi se prema drugima i postavim ga za uzora. Nema tu jednog imena, to je cijela hrpa ljudi koji te oblikuju kroz iskustva koja s njima ostvaruješ i onda ti uzimaš te komadiće i postaješ bolji.

Tko je Romana Pavliša izvan glazbene scene? Čime se bavite kad se ne bavite glazbom?

Kad se ne bavim glazbom, igram playstation. Uglavnom putujem i istražujem. Putovanja su mi najveća strast i svaki slobodni trenutak koristim da odletim u neki skriveni kutak.

S obzirom na to da trenutno živite u Zagrebu, je li Vam Koprivnica i dalje u srcu ili ju je Zagreb zamijenio?

Ja zapravo ne mogu bez Koprivnice i svaki slobodni trenutak koristim da budem tu. To najbolje znaju moje cure iz benda jer stalno na koncerte dolazim s koferom i uvijek me zezaju na račun mojeg nomadstva. Ja bih zapravo rekla da živim pola – pola. Zagreb – Koprivnica. Uz to, moram napomenuti da obožavam Zagreb. Ali doma je doma.

Romana Pavliša
Romana Pavliša // Foto: Privatna arhiva

Što mislite o koprivničkoj glazbenoj sceni i odabiru poznatih izvođača koji dolaze nastupati u Koprivnicu?

Koprivnica ima puno dobrih glazbenika koji obogaćuju scenu kao solo izvođači, članovi bendova ili članovi sastava koji nisu nužno iz Koprivnice, i to iz najrazličitijih žanrova. Koprivnica kao grad ima i nekoliko kvalitetnih festivala. Navela bih Rocklive, Fest Jazza Koprivnica, FIUK i tako dalje. Gdje Koprivničanci mogu čuti doista kvalitetnu glazbu, a organizatori se trude pružiti novim generacijama temelje za razumijevanje kulture. Odabir koncerata na glavnome trgu mi se ponekad sviđa, ponekad ne. Ali i moja glazba se nekome sviđa, a nekome ne i to će uvijek biti tako.

Što mislite imaju li Koprivničanci ukusa za glazbu?

Koprivničanci s kojima se ja družim imaju ukusa za sličnu glazbu kao i ja. Ako se malo odmaknem, upadnem u sredinu gdje se sluša glazba koja mi ne odgovara pa ni ne posjećujem takva mjesta. Jako sam senzibilna u izboru glazbe i ona utječe na moje raspoloženje. Vjerujem da je nekima glazba samo pozadina i da možda i ne osjećaju to što ja osjećam.

Što možemo očekivati od Vas u 2019. godini?

Nakon Dore, vidjet ćemo gdje će me/nas sve to skupa odvesti. Sama sebi želim novi singl, puno nastupa i solo album u 2019. godini.

Gelato Sisters
Gelato Sisters // Foto: Privatna arhiva
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti