Ponedjeljak, 2. kolovoza 2021.

Hrvatsku je zahvatio toplinski val, evo kako se zaštiti od vrućina

Prije izlaska iz klimatiziranog prostora na otvoreno, preporuka je kratko pričekati kako bi se izbjegao temperaturni šok na organizam

Preporučujemo

Hrvatsku je zahvatio toplinski val, temperature diljem zemlje već danima prelaze 30 stupnjeva, a vrhunac toplinskog vala najavljen je za četvrtak.

– Uslijed povišenih temperatura češće intervencije koje imamo su različite vrste kolapsa, ili nas nazovu kronični bolesnici kojima je pozlilo, jer unatoč terapiji koju uzimaju imaju tegobe – rekao je HRT-ovu emisiju Studio 4 specijalist hitne medicine Darko Sinjeri te naglasio kako je jako bitno ne izlaziti u najtopliji dio dana na otvoreno, između 11 i 17 sati.

Sinjeri je naglasio da se ako izlazimo treba adekvatno odjenuti, preporuka je da to bude prozračna odjeća, laganih materijala uz pokrivalo za glavu i zaštitne sunčane naočale.

Treba paziti i na temperaturnu razliku između rashlađenih prostora i temperature na otvorenom. Preporuka je da preko dana temperatura u prostoru u kojem se nalazimo ne bude preko 32 stupnja, a preko noći ne iznad 24 stupnja. Ako se nalazimo u klimatiziranom prostoru, razlika između vanjskog i unutarnjeg, rashlađenog prostora ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva, po preporuci stručnjaka – rekao je.

Prije izlaska iz klimatiziranog prostora na otvoreno, preporuka je kratko pričekati kako bi se izbjegao temperaturni šok na organizam.

Sinjeri kaže kako posebnu pozornost treba pridati starijim osobama.

– Problem kod starijih ljudi je što oni često ne osjećaju žeđ. Na ovako visokim temperaturama svi se znojimo i gubimo puno tekućine, i stariji i mlađi. Ako direktno ne osjećamo žeđ, osjećat ćemo možda neke druge simptome poput suhoće u ustima, otežanog govora, a dobar pokazatelj je i mokrenje – savjetuje Darko Sinjeri.

Sinjeri objašnjava da kada se priča o nadoknadi tekućine, preporučuju se izotonični napitci.

– Ako pijemo običnu vodu ona je hipotonična, a kako znojenjem ne gubimo samo tekućinu nego i minerale, poput natrija, kalija, klora i magnezija, moramo nadoknaditi i minerale – kaže.

Postoje gotovi pripravci koji se zovu izotonične otopine i oni sadrže sve te minerale, a osim različitih pripravaka u ljekarnama, sličan pripravak se može napraviti i doma ako dodamo pola žličice soli, 3 do 4 žličice šećera uz malo limuna u litru vode i polako pijemo.

Što se tiče prehrane, trebalo bi jesti češće, ali manje i lako probavljive obroke. Također, ljeti se preporučuje izbjegavati alkohol.

– Alkohol je hipertonična otopina, mnogi znaju o čemu govorim jer nakon pijanke se sljedeći dan osjeća žeđ. Alkohol na sebe navlači tekućinu, a naše stanice ostaju suhe, tako da on neće pomoći u nadoknadi tekućine izgubljene znojenjem – kaže Sinjeri.

Najnovije objave