Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Kristina Koter ostvarila uspon na ‘Mount Everest’, ali na Železnoj Gori popevši se biciklom 84 puta na vrh

To je vožnja biciklom gore i dolje istim usponom dok biciklirajući ne dosegnete nadmorsku visinu Mount Everesta, odnosno 8848 metara. Uspon može biti kratak ili dug i bilo kojeg nagiba, ali sve to će utjecati na to koliko dugo i u koliko ponavljanja ćete ga savladati

Preporučujemo

Kristina Koter iz Murskog Središća, strastvena biciklistkinja rekreativka, odlučila se i ostvarila posebnu vrstu testiranja vlastite tjelesne i mentalne izdržljivosti. Izazov koji je uspješno položila zove se Everesting.

To je vožnja biciklom gore i dolje istim usponom dok biciklirajući ne dosegnete nadmorsku visinu Mount Everesta, odnosno 8848 metara. Uspon može biti kratak ili dug i bilo kojeg nagiba, ali sve to će utjecati na to koliko dugo i u koliko ponavljanja ćete ga savladati.

Tijekom ovog izazova postoji samo jedno pravilo, nema spavanja. Vremenskog ograničenja nema. Svaki biciklist sam bira svoj termin i uspon na kojem će voziti Everesting, uz uvjet da se radi o konstantnom penjanju. Spust se također broji u ukupnu duljinu pothvata i nužno ga je također odvoziti na biciklu, pišu Međimurske novine.

– Ovaj izazov i želja da ga ostvarim prate me već nekoliko godina. Nakon uspješno odvoženog maratona u talijanskim Dolomitima 2019. godine i 24-satne grupne vožnje Fleche 2020., tražila sam novi izazov za 2021. godinu – kazala je ona.

Everesting se tako sam nametnuo pa je mjesec dana prije samog pothvata počela razmišljati o idealnom vremenu za njega.

– Nisam htjela voziti po ljetnoj vrućini, ali sam htjela odabrati kasno proljeće zbog ranog izlaska sunca i dugog trajanja dana. Znala sam da me čeka više od 15 sati vožnje na biciklu i da ću to lakše podnijeti za danjeg svjetla – objasnila je.

Nije imala nekih posebnih priprema, osim uobičajenih kraćih vožnji u tjednu i malo dužih tijekom vikenda. U pripremama joj je savjetima puno pomogla prijateljica Majda Horvat koja je taj isti izazov uspješno odvozila prošle godine, također početkom lipnja, ali u Austriji, u Tirolu.

Osim detaljnijeg servisa bicikla, trebalo je pripremiti dovoljno hrane, izotoničnih napitaka i rezervne odjeće. Svoje mjesto izazova je odabrala još prošle godine jer poznaje taj uspon, vozeći ga na tjednim vožnjama uzduž i poprijeko. Uspon iz Grabrovnika na Železnu Goru je sporedna, slabo prometna cesta duga 1,45 kilometara sa 106 metara uspona.

– Očekivalo me 84 penjanja kako bih skupila preko 8848 metara uspona na nešto više od 240 kilometara ukupne dužine – izračunala je Kristina.

Iako je činjenica da se ovdje uz fizičku spremu više radi o mentalnoj snazi, odlučila je svoju odluku o ovom izazovu podijeliti samo s obitelji. Ukratko – nije htjela razočarati nikoga pa je radije u sve to krenula sama.

– Naravno da bez podrške supruga Boštjana ovo ne bi bilo nikako moguće jer osim što je sa mnom odvozio trećinu ukupne udaljenosti (30 uspona i spusta), bio je glavni serviser, motivator i kapetan moje male baze na vrhu uspona gdje smo spremili svu opremu i gdje me spremno čekao na kraju svakog uspona – naglasila je.

Svoj Everesting Kristina Koter, članica biciklističkog kluba Ocean Orchids iz Slovenije, započela je 12. lipnja u 5 sati i nakon 17 sati i 30 minuta, odnosno 16 sati i 15 minuta vožnje, uz 1 sat i 15 minuta odmora, došla na vrh svijeta, na Mount Everest, ali u Međimurju, na Železnoj Gori.

Nakon uspješno odvoženog Everestinga, trebalo je još samo prijaviti rezultat na službene stranice udruge Hells500, grupe zaljubljenika u ekstremne izazove iz cijelog svijeta, i čekati potvrdu o prihvaćenom izazovu. Popis svih službeno prihvaćenih Everesting uspona može se pronaći na web stranici everesting.cc.

Zanimljivo je spomenuti da je u Hrvatskoj dosad samo 17 osoba uspješno odvozilo Everesting biciklom, iako je to nekima uspjelo i u više navrata.

Od žena su za sada na Zidu slave samo Zagrepčanka Maja Bonačić i Kristina Koter, dok je Međimurka Majda Horvat pribrojana u kategoriju Austrije jer je svoj Everesting odvozila tamo.

– Everesting nije natjecanje, već testiranje vlastitih mogućnosti i postavljanje viših ciljeva. Osjećaj da ništa nije nepremostivo kada to svladaš – istaknula je Kristina.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti