Petak, 25. lipnja 2021.

Mamić je sucima dao najmanje 370.000 eura, platio put u Dubai i na utakmicu hrvatske reprezentacije

Preporučujemo

USKOK je u četvrtak objavio kako je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana čija imena se ne navode. Ipak, iz konteksta priopćenja i drugih iznesenih podataka jasno je kako USKOK istražuje trojicu sudaca osječkog suda, Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, piše Telegram.

Preostala trojica osumnjičenih očito su bivši šef Dinama Zdravko Mamić, njegov brat, bivši trener Dinama Zoran Mamić te poduzetnik Drago Tadić. Kako se navodi u priopćenju, šestorku se istražuje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

USKOK u objavi iznosi neke prilično šokantne detalje ovoga slučaja. Navode da se osnovano sumnja kako je prvookrivljeni, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenog došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru. Tamo se upoznao s četverooptuženim, Zdravkom Mamićem, s kojim se u loži nastavio družiti.

Kako navodi USKOK, sporno je to što je spomenuti sudac, očito Darko Krušlin, znao da je protiv Zdravka Mamića i njegovog mlađeg brata Zorana bio u tijeku postupak pred osječkim sudom te da ‘postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku’. Tijekom druženja na stadionu Mamić je, ‘u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno’, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, koji je Krušlin uzeo.

USKOK nadalje navodi kako se sumnja da se Zdravko Mamić od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju sastajao s drugookrivljenim, očito sucem Zvonkom Vekićem. On je prema USKOKU Mamiću obećavao da će ‘koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s trećeokrivljenim (Antom Kvesićem), za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa’.

USKOK vjeruje da je sudac Vekić obećao Mamiću da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamčevine od 7 milijuna kuna koju je uplatio u trećem predmetu. Za te usluge Zdravko Mamić je u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca, navodi USKOK.

“Osim toga je četverookrivljeni zajedno s petooktrivljenim (braća Mamić op.a.) ostvario kontakt i s trećeokrivljenim (Antom Kvesićem) u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zdravko Mamić preko Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu. Iznos od 100.000 eura za to mito osigurao je Zoran Mamić u dogovoru sa starijim bratom, sumnja USKOK.

Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta”, stoji u priopćenju.

“Također je IV. okr., zajedno s V. okr., kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka II. okr. i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno IV. okr. autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika”, zaključuje se u priopćenju.

Najnovije objave