18.8 C
Zagreb
Nedjelja, 25. listopada 2020.

NAGRADNJAČA Osvojite ulaznice za humorističnu predstavu ‘Majstori’ koja se premijerno odigrava u Đurđevcu

Natjecati se možete na Facebook stranici portala Klikaj.hr. Nagradnjača traje do srijede, 30. rujna, u 13 sati, nakon čega ćemo objaviti pobjednike

Preporučujemo

Stožer odlučio: očekuju nas iznimno stroge mjere

Nacionalni Stožer civilne zaštite predstavio je na press konferenciji za medije nove zaštitne mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Nužne epidemiološke mjere stupaju na...

Rekord u Zagrebu: 976 novozaraženih koronavirusom

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno je 976 novozareženih, a samoizolacija je određena za 527 osoba, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod...

Na području Podravine i Prigorja deset novih slučaja zaraze, jedna osoba preminula

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u...

Cvekov kutak / Kako se zove radijator u Crnoj Gori?

Kako se zove radijator u Crnoj Gori? Jator Vicomat: Robert Cvek

Portal Klikaj.hr s našim partnerom Turističkom zajednicom Grada Đurđevca za vas je pripremio još jednu lijepu nagradnjaču.

Ovaj put vodimo vas na humorističnu predstavu “Majstori” kazališta Moruzgva koja će se premijerno odigrati u Đurđevcu u petak, 2. listopada, s početkom u 19 sati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Đurđevac.

Za vas smo osigurali dvije ulaznice.

Natjecati se možete na Facebook stranici portala Klikaj.hr. Nagradnjača traje do srijede, 30. rujna, u 13 sati, nakon čega ćemo objaviti pobjednike.

_________________________________________________________________________

O predstavi:

Priča koju ćemo gledati na pokretnim daskama Kazališta Moruzgva koje se, svojim repertoarnim i estetskim odrednicama svakim svojim projektom bavi nekim od aktualnih pitanja domaće stvarnosti, događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusom. Pratimo sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom. I njihove majstore, naravno.

Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio – Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.

Dakle, ako se složimo da humor ima iscjeljujuća svojstva takva terapija je, posebno ovih dana, nužno potrebna kako bismo zadržali makar zdrav razum. Idemo pokušati.
Majstori su oduvijek bili posebna vrsta. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Kada svemu pribrojimo socijalno distanciranje, povišena raspoloženja, socijalne razlike, opću nestašicu materijala i radne snage, kao rezultat dobit ćemo neiscrpan predložak za kazališnu predstavu i glumačke bravure što daju jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. I to ne samo u Zagrebu.

Majstori

Jedan od gorućih problema na domaćem tržištu je nedostatak radne snage i iseljavanje kvalificiranih stručnjaka koji iz Hrvatske odlaze u potragu za boljim životom. Rezultat tog trenda direktno utječe na naš svakodnevni život bilo da je riječ o zdravstvu, školstvu, znanosti ili naizgled manje važnom, ali zapravo nasušno potrebnom, tržištu zanatskih usluga.

Majstori su oduvijek bili posebna vrsta. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Za adaptaciju stana ili kuće potrebna je koordinirana suradnja više zanatskih struka, svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Danas je taj problem aktualan više nego ikada, jer je u čitavu jednadžbu (osim spomenute posebne prirode majstora) uključena i hrvatska stvarnost egzodusa kvalitetnih zanatlija prihvatljive radne etike.

Kašnjenja, probijanja budžeta, nejasni troškovnici, otvoreni sukobi, talačke krize, džon obrazi, nesporazumi, ali i anđeoske intervencije kada ih najmanje očekuješ, samo su neki elemenata koje prepoznaje svatko tko je ikada nešto pokušao promijeniti ili popraviti u svome domu.

Sve navedeno čini odličan predložak za novu kazališnu predstavu kazališta Moruzgva koje se, svojim repertoarnim i estetskim odrednicama, svakim svojim projektom bavi nekim od aktualnih pitanja domaće stvarnosti.

Kako to izgleda u konkretnom slučaju kazališne predstave? 4 glumca i jedna glumica pokušat će adaptirati nekoliko prostora kako bi publika u duhovitom okviru sagledala dimenzije naših svakodnevnih, malih, ali iscrpljujućih tragedija.

Adaptacija stana u pravilu kreira jedan specifičan socijalni agregat koji može sasvim obrnuti sustav vrijednosti i kompetencija. Neurokirurga u šahu drži nepismeni radnik, samostalna i ostvarena žena suočena je s patrijarhalnim primitivizmom, profesor filozofije postavlja pločice jer ne može pronaći posao u struci, bivši kockar i narkoman pokušava shvatiti vrijednost novca fizičkim poslom, prezaduženi vlasnik firme za izvođenje građevinskih radova postaje nevjerojatno kreativan lažljivac, samohrana majka udovica kao izvor dodatnih prihoda uzima alat pokojnog muža vodoinstalatera i postavlja cijevi, arhitektica pogoduje vlasniku veleprodaje građevinskog materijala, provizije i provizije, a tu su naravno i vječne regionalne zvijezde viceva, Bosanci i Crnogorci. Adaptacija je Hrvatska u malom, ne znaš bi li se smijao ili plakao. Najvjerojatnije oboje.

Galerija likova i zapleta je neiscrpna, a predstava podrazumijeva glumačku vještinu iskakanja i uskakanja u razne karaktere i situacije, sve je omeđeno budžetom i rokom što stvara dodatnu napetost. Nečujni “tik tak” predstave su, dakle, vrijeme i novac, a kako adaptacija odmiče, i jednoga i drugoga sve je manje. Ubrojimo li u to i živce dobijamo dramaturški model gdje su svi elementi povezani dinamičnim sustavom međusobne ovisnosti u kojoj se stalno mijenja odnos snaga.

Ovakav isječak iz svakodnevice daje jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. Problemom je zahvaćen najširi sloj publike jer nitko, osim možda elite, nije zaštićen u tom općem odronu kvalitete i kompetencija. A poznato je da nema boljeg načina za suočavanje s problemom od komedije, koliko god ona crna može biti.

Autorica: Ana Tonković Dolenčić

Redatelj: Krešimir Dolenčić

Uloge: Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin, Hrvoje Barišić, Dražen Bratulić

Scenografkinja: Irena Kraljić

Kostimografkinja: Martina Ptičar

Glazba: Mario Mirković

Najnovije objave

Umro Slaven Letica

Preminuo je sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor Slaven Letica. Na svom Facebook profilu informaciju su potvrdili iz Domovinskog pokreta. "Otišao je Slaven Letica. Svojim...

Stožer odlučio: očekuju nas iznimno stroge mjere

Nacionalni Stožer civilne zaštite predstavio je na press konferenciji za medije nove zaštitne mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Nužne epidemiološke mjere stupaju na...

U trgovini 77-godišnjaku ukrali novčanik s dokumentima i novcem

U subotu, 24. listopada oko 14 sati u Dubravi u Ulici Dubrava u trgovini, dvojica nepoznatih počinitelja prišla su 77-godišnjaku te mu ukrali novčanik...

Rekord u Zagrebu: 976 novozaraženih koronavirusom

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno je 976 novozareženih, a samoizolacija je određena za 527 osoba, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod...

Nije dobro: u Hrvatskoj 2421 novi slučaj zaraze, osam osoba preminulo

U posljednja 24 sata zabilježen je 2421 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.144, izvijestio je...