Srijeda, 15. listopada 2025.

Održan 14. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

Kongres je okupio oko 400 sudionika, uglavnom s područja Alpe-Adria, a slastičari iz Češke, Slovačke, Slovenije, Australije i Ukrajine predstavili su svoje izvorne kolače, te više od 110 natjecateljskih ekipa

- Oglas -

U utorak je u hotelu Well u Tuheljskim Toplicama održan 14. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva, konditorstva i izvornih slastica.

Prkači, kašnjaki, orehnjače, salenjaki, pogače, makovnjače, paprenjaki, buhtlini, pite, pince, medenjaci s raznim začinima, breskvice, vanilin kifli, kraflini, kvarnerski grašnjaki, fanjki, smokvenjaci, kroštule, rafioli, presnaci, rožata, cukarini… Tko bi ih sve nabrojio?

Svi su oni dio velike ‘slastičarske obitelji’ (pre)bogate slastičarske baštine Hrvatske. Stoga nije ni čudo da Hrvatsku nazivaju jednom od najljepših ‘gastronomsko-slastičarskih vrtova’ Europe.

- Oglas -
Interslast
Izvor fotografije: Zagorje International

Ovogodišnja je tema bila ‘Izvorni europski slastičarski proizvodi’, s posebnim naglaskom na očuvanje i promociju gastronomskog i kulturnog identiteta kroz tradicionalne kolače i slastice.

Kongres je okupio oko 400 sudionika, uglavnom s područja Alpe-Adria, a slastičari iz Češke, Slovačke, Slovenije, Australije i Ukrajine predstavili su svoje izvorne kolače, te više od 110 natjecateljskih ekipa.

“Ponosni smo na ovaj kongres jer smatramo da Hrvatska ima jako puno autohtonih proizvoda u slastičarstvu koji nisu zaštićeni, niti na razini Hrvatske, niti na razini Europe. Htjeli smo ovdje i mladim i starijim generacijama pokazati kolače koji to zaslužuju, ali ne samo kroz priču i predavanje, nego i kroz degustaciju. Posjetitelji su iznenađeni što sve Hrvatska ima i doista smatram da bi ozbiljno trebalo krenuti u postupak zaštite nekih naših kolača, ne samo na razini Hrvatske, nego i na razini EU. Mi za sada imamo zaštićenu samo korčulansku lumbliju, dok naši susjedi, prema informacijama kojima raspolažemo, imaju mnogo više zaštićenih kolača – istaknuo je Odobašić te dodao da bi na europskoj razini bilo dobro zaštiti štruklje s hajdinom kašom, poznate kao kašnjake, ali i salenjake”, rekao je Stjepan Odobašić, direktor novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson iz Zagreba koje je organizator Interslasta.

Interslast
Izvor fotografije: Zagorje International

U predstavljanju domaćih kolača sudjelovalo je 20 udruga žena iz cijele Hrvatske, a iz Koprivničke županije Društvo žena Novigrad Podravski, Udruga žena Delovi, Udruga žena Otočka, Udruga žena Vinica Koprivnica, Udruga žena Šemovci, Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg, Udruga žena Mak Velika Mučna i Udruga žena Bregi Koprivnički Bregi.

Izvor fotografija: Zagorje International

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti