Subota, 18. svibnja 2024.

Počela proslava 60. obljetnice zaštite, ‘Špilja Vindija je županijsko, hrvatsko, europsko i svjetsko blago kojim se ponosimo’

Prva sustavna istraživanja špilje Vindija počela su 1928. godine pod vodstvom Stjepana Vukovića koji je građu prikupljao tijekom više od 30 godina

- Oglas -

U utorak je u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Varaždinske županije, Javne ustanove Priroda Varaždinske županije i Gradskog muzeja Varaždin u varaždinskoj Županijskoj palači održan znanstveno-stručni skup povodom 60. obljetnice proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode.

Ovaj lokalitet na području Donje Voće zaštićen je još 13. studenoga 1964. godine, a uz to danas uživa i zaštitu kao kulturno dobro Hrvatske.

Špilja Vindija
Špilja Vindija // Foto: Varaždinska županija

Da su nalazi pronađeni na ovom vrijednom lokalitetu danas hit u svijetu, napomenuo je voditelj Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Siniša Radović koji je s višom kustosicom iz varaždinskog muzeja Lovorkom Štimac-Dedić priredio predavanje na kojem su prvi put javno predstavljena sva dosad provedena istraživanja u špilji Vindija.

- Oglas -

“HAZU je preko Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara od 1974. do 1987. vodio sustavna terenska istraživanja, koja su obuhvaćala vrlo velike zahvate. Najbitnije je što su tim i ranijim istraživanjima sakupljeni brojni nalazi koji se dan-danas znanstveno valoriziraju. Među njima svakako vrijedi izdvojiti više puta spominjane koštane nalaze neandertalaca, koji su danas hit u svijetu i nešto čime se danas ne samo ovdje u Varaždinskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj trebamo ponositi”, rekao je Radović.

Uz fosilne kosti neandertalaca, osobitost špilje Vindije su njeni duboki sedimenti, napomenula je ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

Znanstveno-stručni skup povodom 60. obljetnice proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode
Foto: Varaždinska županija

Župan Stričak je istaknuo je da se Varaždinska županija za 60. obljetnicu zaštite špilje Vindije pripremala dvije godine.

“U tom razdoblju provedeno je niz istraživanja i izmjera, a sve kako bi se mogle izraditi studije i elaborati potrebni za daljnju zaštitu i promociju. Usporedno s tim tražili smo primjerenu lokaciju za interpretacijsko-istraživački centar, koji želimo izgraditi na tom području kako bismo na jednom mjestu prezentirali sve nalaze i dokumentaciju vezane uz špilju Vindija. Ovaj je skup prvi u nizu događanja kojim tijekom ove godine planiramo obilježiti 60. obljetnicu zaštite. Mogu najaviti da ćemo 13. studenoga, na dan kada je špilja Vindija zaštićena kao paleontološki spomenik prirode, predstaviti monografiju posvećenu ovom lokalitetu. Špilja Vindija je županijsko, hrvatsko, europsko i svjetsko blago s kojim se trebamo ponositi”, rekao je župan Stričak.

Ivor Janković sa zagrebačkog Instituta za antropologiju koji je tijekom 2023. godine pod vodstvom redovitog profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Ivora Karavanića provodio zaštitna istraživanja u špilji Vindija, izrazio je zadovoljstvo sinergijom različitih struka.

- Oglas -

“Jako je dobro da ovog puta idemo sinergijom različitih struka, a sve u pripremi buduće valorizacije lokaliteta ne samo u znanstvenom smislu, nego i u ekonomskom smislu, odnosno iskorištavanju njegovog ekonomskog i turističkog potencijala”, istaknuo je Janković.

Predmeti iz špilje Vindije
Foto: Varaždinska županija

U varaždinskom se muzeju čuva nekoliko tisuća predmeta iz špilje Vindije, a od kojih je dio bio izložen u Županijskoj palači zahvaljujući višoj kustosici Lovorki Štimac-Dedić.

“Prva sustavna istraživanja špilje počela su 1928. godine pod vodstvom Stjepana Vukovića koji je građu prikupljao tijekom više od 30 godina. Ta godina je važna i zato što su tada započela i prva istraživanja na varaždinskom području. Velika je količina građe koja se čuva u Gradskom muzeju Varaždin, od paleontološke zbirke pa sve do zbirke novovjekovne građe, dakle vremenski raspon je veći od 30.000 godina”, rekla je Štimac-Dedić.

Također, stručnom su skupu prisustvovali načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet, predsjednik upravnog vijeća JU Priroda Varaždinske županije Zdenko Đuras, županijski vijećnik Krunoslav Lukačić te drugi uzvanici.

Više fotografija možete vidjeti OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti