Utorak, 5. srpnja 2022.

Pogača z oreji uskoro će biti i u ponudi đurđevačkog Hotela Picok

Pogača z oreji od prošle godine upisana je na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Grada Đurđevca pri Ministarstvu kulture i medija

Preporučujemo

Članice Udruge žena grada Đurđevca održale su svoju prvu ovogodišnju radionicu za pripremu pogače z oreji, koja je od prošle godine upisana na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Grada Đurđevca pri Ministarstvu kulture i medija. Održale su je u Hotelu Picok, kao rezultat nedavnih dogovora o suradnji između članice udruge i uprave hotela, stoji na službenim internetskim stranicama Grada Đurđevca.

– Ovu jedinstvenu poslasticu i tradicijsku posebnost, koja je naš grad upisala na visoko mjesto u gastronomiji Hrvatske, želimo imati u redovnoj ponudi našega hotela – rekla je voditeljica hotela Marina Deak Dugina i time pojasnila poziv đurđevačkim “pogačarkama” da postupak i posebnost u pripremi pogače z oreji pokažu i o njoj pouče hotelske kuharice.

– Pogača se kod nas doma, kao i kod većine đurđevačkih obitelji uvijek pripremala. Moja baka i mama su pri tome bile prave majstorice, međutim ja pogaču nikad nisam sama pripremala. Ovo mi je prvi put – rekla je Jasna Roštan, kuharica, a inače vrsna hotelska slastičarka.

Pohvala za pripremu prve hotelske pogače z oreji Jasni Roštan došla je i od drugih prisutnih članica udruge, koje su nadgledale i pomno pratile njen nastanak, a posebice od Mirjane Mišulin, glavne đurđevačke “pogačarke”, odnosno predsjednice Udruge žena grada Đurđevca.

– Prije svega, jako sam zadovoljna što su se naši nedavni dogovori s voditeljicom Picoka počeli vrlo brzo i realizirati i s radošću očekujemo da se naša pogača z oreji konačno bude mogla naručiti i isprobati, ne samo u našim kuhinjama i izložbama, nego i u našem hotelu. Naravno i na izložbi kolača za vrijeme ovogodišnje Picokijade, na kojoj će se moći kupiti i naša nova kuharica ‘Pogače i druge finoče domače’. U njoj je izvorni recept za pogačo z oreji, ali i s drugim nadjevima te recepti i za druge domaće kolače, na standardnoj štokavštini i na đurđevačkoj kajkavštini – zaključila je Mirjana Mišulin.

- Advertisement -

Najnovije objave