Subota, 2. prosinca 2023.

Uspješno održan posljednji koncert festivala ‘Novigradske jesenske orguljaške večeri’

Publika koja je i ovaj put potpuno ispunila crkvu uživala je u jedinstvenom glazbenom doživljaju jer spoj orgulja i violine nije uobičajen

- Advertisement -

U petak je u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom održan treći te ujedno i posljednji u nizu koncerata u sklopu ovogodišnjeg festivala ‘Novigradske jesenske orguljaške večeri’.

Koncert su izveli orguljaš Milan Hibšer i violinist Krešimir Marmilić koji su pokazali svoju virtuoznost i zvukovnu raskoš instrumenata na kojima su zasvirali.

Violinist Krešimir Marmilić i orguljaš Milan Hibšer
Violinist Krešimir Marmilić i orguljaš Milan Hibšer // Foto: Josip Petras

Publika koja je i ovaj put potpuno ispunila crkvu uživala je u jedinstvenom glazbenom doživljaju jer spoj orgulja i violine nije uobičajen.

- Advertisement -

“Željeli smo publici dočarati nešto posebno i u tome smo uspjeli jer su orgulje i violina ovoga puta doista zvučale sjajno”, rekao je na kraju koncerta umjetnički ravnatelj festivala maestro Marko Đurakić koji je i sam vrsni poznavatelj orgulja te idejni začetnik festivala.

Zdravko Brljek, orguljaš Milan Hibšer i violinist Krešimir Marmilić
Foto: Josip Petras

“Možemo biti počašćeni dolaskom ovako poznatih i vrsnih glazbenika u našu relativno malu sredinu i u ime svih organizatora festivala zahvaljujem im i čestitam na uspješno održanom koncertu”, rekao je načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek koji je glazbenicima uručio i prigodne darove.

Najveća zahvala upućena je publici zbog koje je ovaj festival pokrenut i organiziran.

Festival 'Novigradske jesenske orguljaške večeri'
Foto: Josip Petras

“Doista smo oduševljeni dolaskom publike jer je na festivalu na sva tri koncerta sudjelovalo oko tri stotine ljudi. Vjerujem da su svi uživali u vrhunskim izvedbama, a to nam daje poticaj da nastavimo dalje i već sada krenemo s pripremama za treći festival ‘Novigradske jesenske orguljaške večeri’ koji će se održati 2024.”, poručio je u ime svih suorganizatora direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik.

Također, zahvale su upućene i svima koji su doprinijeli da cijeli festival bude toliko uspješan, a posebno domaćem orguljašu Željku Šeničaru te fotografima Josipu Petrasu i Peri Grgiću.

- Advertisement -

Svim izvođačima koji su ove godine nastupili na festivalu zahvalu je izrekao i domaćin festivala preč. Ljuban Škraba, župnik Župe Rastanka svetih apostola izrazivši zadovoljstvo i ponos što se festival održava upravo u Novigradu Podravskom i što je na koncerte svaki puta došlo tako puno publike.

Podsjetimo, festival je započeo 21. listopada koncertom maestra Marka Đurakića i muškog zbora Sveti Marko Križevčanin koji su prikazali ‘glazbeni presjek’ sakralne i orguljaške glazbe svih povijesnih epoha, počevši od korala pa sve do glazbe 20. stoljeća.

Drugi koncert, 4. studenoga, održao je mladi glazbenik i višestruki državni prvak u sviranju orgulja Dubravko Ćepulić Polgar koji je svojim izvedbama pokazao svoju virtuoznost te još jednom potvrdio ranije prikazanu zvukovnu raskoš novigradske ‘kraljice instrumenata’.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti