Četvrtak, 18. travnja 2024.

Varaždinska županija bit će domaćin obilježavanja Nacionalnog dana palijativne skrbi u Hrvatskoj

Hrvatski sabor prošle je godine donio odluku o obilježavanju 11. svibnja Nacionalnim danom palijativne skrbi u Hrvatskoj i to na prijedlog župana Anđelka Stričaka

- Oglas -

U varaždinskoj je Županijskoj palači održan redovni kolegij ravnatelja zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija.

Župan Anđelko Stričak je u svom obraćanju naglasio kako nakon dugog niza godina zdravstvene ustanove kojima je osnivač Varaždinska županija posluju pozitivno.

Na kolegiju se raspravljalo o poslovanju zdravstvenih ustanova Varaždinske županije u 2023., a razgovaralo se i o obilježavanju Nacionalnog dana palijativne skrbi u Hrvatskoj.

- Oglas -
Kolegij ravnatelja zdravstvenih ustanova Varaždinske županije
Foto: Varaždinska županija

“Želim ovom prilikom naglasiti kako su nakon dugog niza godina sve naše ustanove poslovale s plusom. Varaždinska županija je do prošle godine bila osnivač šest zdravstvenih ustanova, u njima je zaposleno ukupno 3007 osoba, od čega 2278 medicinskog osoblja, odnosno 398 liječnika. Uz to u našim ustanovama radi 69 magistara farmacije. Trenutno je na specijalizacijama 153 liječnika, a do kraja godine planiramo poslati još 35 liječnika. Same brojke govore o tome da vodimo prvenstveno brigu o ljudima, odnosno kadrovima. Bez dobrog i kvalitetnog kadra nema ni dobrih rezultata. Veseli me da smo sve ono što smo isplanirali u prošloj godini i ostvarili. Od nabave opreme, uređaja, pa do dijagnostičkih aparata. Uz to realizirani su svi građevinski radovi kao i cijeli niz investicija. Otvoreni je Objedinjeni hitni bolnički prijem, Dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, zatim Spinalni centar, u sklopu Medicinske škole otvorili smo Centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, te smo započeli s gradnjom Centralnog operacijskog bloka. Pred nama je zatvaranje financijske konstrukcije nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo i to ćemo ubrzo riješiti”, rekao je župan.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević izvijestila je prisutne kako je Hrvatski sabor prošle godine donio odluku o obilježavanju 11. svibnja Nacionalnim danom palijativne skrbi u Hrvatskoj i to na prijedlog župana Anđelka Stričaka.

“Vijeće Europe je prije nekoliko godina dalo naputak svim državama da se posebno posvete pacijentima koji trebaju palijativnu skrb, a mi smo svojim ulaskom u eurointegracije to i prihvatili”, istaknula je Maja Grba Bujević.

Upravo je 11. svibnja prvi puta otvoren jedan odjel palijativne skrbi, i to u Novom Marofu, a u Varaždinskoj županiji je osnovani i prvi mobilni palijativni tim.

“Stoga ćemo mi po prvi puta ove godine obilježiti Nacionalni dan održavanjem jednog simpozija, 11. svibnja u Novome Marofu kojem će nazočiti mnogi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. U organizaciji će nam upravo veliku potporu dati zdravstvene ustanove s područja Varaždinske županije i hvala im na tome”, zaključila je Grba Bujević.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti