Nedjelja, 21. travnja 2024.

Antonia Ressler: Imamo izvrsne stručnjake, ali suradnja s inozemnim znanstvenicima je nužna

Mlada koprivnička znanstvenica postala je stipendistica Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ koji potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti

- Oglas -

Antonia Ressler završila je Gimnaziju Fran Galović u Koprivnici nakon čega je upisala Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, studij kemije i inženjerstva materijala na Sveučilištu u Zagrebu.

Nakon što je diplomirala, Antonia se zapošljava na istom fakultetu na Zavodu za fizikalnu kemiju te upisuje doktorski studij pod mentorstvom prof. dr. sc. Hrvoja Ivankovića u sklopu projekta pod nazivom Razvoj biokompatibilnih materijala na temelju hidroksiapatita za primjene u inženjerstvu koštanog tkiva, koji je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Ove godine mlada Koprivničanka postala je stipendistica Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ koji organizira L’Oréala Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture koji potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti.

- Oglas -

Istaknula se svojim dosadašnjim znanstvenim radom na kojem je radila tijekom pisanja završnog i diplomskog rada, a sada i doktorskog rada koji je ušao u završnu fazu te bi ga do kraja godine trebala obraniti.

– Znanstveno područje kojim se bavim su biomaterijali za primjene u inženjerstvu koštanog tkiva. Starenje ljudske populacije uzrokuje sve češća oštećenja ili bolesti koštanog tkiva te je izazov zadovoljiti potrebe njihovog liječenja. Zbog toga sve je veća potreba za novim rješenjima i zamjenom dosadašnjeg pristupa. Inženjerstvo koštanog tkiva temelji se na primjeni nosača za poticanje obnove kosti pomoću okolnog tkiva ili primjeni nosača kao ‘predloška za isporuku’ ugrađenih koštanih stanica. Sve veći broj istraživanja usmjeren je na novu generaciju nosača na temelju poroznih kompozitnih materijala čija je uloga obnoviti, poboljšati ili zamijeniti prirodno tkivo kod kojeg je došlo do zatajenja ili djelomičnog gubitka. Područje istraživanja u sklopu doktorske disertacije uključuje izradu spomenutih nosača koji oponašaju fizikalna i kemijska svojstva prirodne kosti. Glavni je cilj doktorske disertacije supstituirati razne metalne ione u pripremljen nosač i istražiti njihov utjecaj na rast i razvoj koštanih stanica – pojasnila nam je Antonia.

Mlada koprivnička znanstvenica Antonia Ressler

Svijet se našao u neočekivanoj situaciji s pandemijom koronavirusa te nam to pokazuje koliko je važno ulagati u znanost i izvrsnost. Živimo u vremenu kada su potrebna znanstvena rješenja i inovativnost koje podupire i Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“. Već 14 godina ovaj program pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5000 eura (u kunskoj protuvrijednosti) nagrađuje četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

Ova stipendija predstavlja izuzetnu nagradu za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja, ali služi i kao dodatna motivacija u daljnjoj znanstvenoj karijeri.

- Oglas -

– Stipendija Nacionalnog programa L’Oreal-UNESCO ‘Za žene u znanosti’ predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad i poruka je kako se naš rad prepoznaje i cijeni. Lijep je osjećaj kada se tvoj istraživački rad prati i čast mi je biti izabrana od strane izbornog povjerenstva programa, koje čine renomirani svjetski stručnjaci. Ovo je zasigurno veliki poticaj za nastavak i ustrajnost u istraživačkom radu ne samo za mene osobno, već zasigurno i za mnoge znanstvenice u Hrvatskoj – ističe.

Antonia piše znanstvene radove, što je vrlo izazovan posao jer joj je potrebno mnogo vremena, a kojeg joj nedostaje posebice za vrijeme trajanja semestra kada ima puno studenata kojima vodi laboratorijske vježbe na Zavodu za fizikalnu kemiju.

– Do sada sam objavila tri znanstvena rada koje citira Web of Science u časopisima Journal of Biomedical Materials Research Part B: Applied Biomaterials i Carbohydrate polymers s visokim faktorom odjeka. Trenutno je jedan znanstveni rad u procesu objave, a ostatak bih trebala publicirati u narednim mjesecima – rekla je ona.

Na naše pitanje o budućnosti, ostanku u Hrvatskoj ili odlasku izvan nje, Antonia nam je rekla kako želi nastaviti karijeru u znanosti te joj je želja ostati u Hrvatskoj jer smatra kako imamo izvrsne stručnjake i znanost na visokoj razini.

– Tijekom izrade doktorske disertacije dobila sam priliku usavršavati se  tri mjeseca u Center for Biomaterials and Tissue Engineering u Španjolskoj. Usavršavanje u inozemstvu je prekrasno i korisno iskustvo, ali puno toga me veže za Hrvatsku. Međutim, suradnja s inozemnim znanstvenicima je nužna i moguće ju je uspješno voditi iz Hrvatske pa tako sa svojim inozemnim kolegama vodim inicijativu Europskog keramičkog društva ‘Young Ceramics Network’ čiji sam član upravnog odbora – kaže Antonia, kojoj su najveći uzori izvan znanosti roditelji jer su strpljivo i ponizno gradili njezin život, a u samoj znanosti joj je najveći uzor kolegica, docentica Anamarija Rogina, koja joj je usadila ljubav prema znanosti i istraživačkom radu.

Svim budućim mladim znanstvenicama i znanstvenicima poručila je kako uz predan rad, znatiželju i ljubav prema znanosti uspjeha neće izostati. Treba hrabro ustrajati u svojoj želji, strpljivo graditi znanje i kompetencije, a samo tako u budućnosti mogu raditi ono što vole i što ih ispunjava.

„Znanost je prekrasan posao u kojem se može izraziti kreativnost, a vlastite ideje provesti u djelo“, zaključila je Antonia.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti