Subota, 26. studenoga 2022.

Čak 97 od 100 građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena

Građani kao glavnim uzrokom korupcije u Hrvatskoj smatraju materijalizam i želju za stjecanjem osobnog bogatstva pojedinaca. Drugi uzrok je neučinkovitost sudova te političari i politička scena u Hrvatskoj. Više od 70 posto građana smatra da je uzrok i klima u društvu koja korupciju prihvaća kao dio naše kulture

Preporučujemo

Međunarodni je dan borbe protiv korupcije. Tim povodom Transparency International Hrvatska ističe da borba protiv korupcije mora biti prioritet bez obzira na sve izazove kojima danas svjedočimo u vrijeme globalne pandemije koronavirusa.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. prosinca 2003. godine kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

“Korupcija je izrazito složena i teško iskorjenjiva društvena pojava koja se brzo prilagođava na promjene i mutira. Čak 97 od 100 građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena. Neovisna tijela u prevenciji korupcije nisu prepoznata od građana jer građani smatraju da taj posao obavljaju mediji, istaknuli su iz Transparency Internationala.

Istraživanje provedeno u srpnju 2020. godine na 1000 stanovnika pokazalo je da građani kao glavnim uzrokom korupcije u Hrvatskoj smatraju materijalizam i želju za stjecanjem osobnog bogatstva pojedinaca. Drugi uzrok je neučinkovitost sudova te političari i politička scena u Hrvatskoj. Više od 70 posto građana smatra da je uzrok i klima u društvu koja korupciju prihvaća kao dio naše kulture.

Borba protiv korupcije mora biti točka koja će ujediniti svakog građanina Hrvatske da već jednom pokaže da mu je dosta dvostrukih kriterija, nejednakih šansi, praznih obećanja i čekanja trenutka kada će se pomaci vidjeti u svakodnevnom životu, poručuju iz Transparency Internationala.

“U svim proteklim razdobljima do danas svjedočili smo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrjeđivanje svih potencijala hrvatskog društva. Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti”, naglasila je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti