Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Dan je ‘palčića’, hrabrih boraca: u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi 2500 djece

Obilježavanju ovog dana priključili su se i koprivnički vrtićarci ukrasivši paviljon u gradskom parku malenim čarapicama veselih boja, koje su zajedno s odgojiteljicama izradili i postavili u čast 'palčića'

Preporučujemo

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se svake godine 17. studenog.

Cilj obilježavanja je usmjeravanje pozornosti na globalni problem prijevremenog rođenja, odnosno rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama te je, poslije upale pluća, drugi po redu uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Obilježavanju ovog dana priključili su se i koprivnički vrtićarci ukrasivši paviljon u gradskom parku malenim čarapicama veselih boja, koje su zajedno s odgojiteljicama izradili i postavili u čast ‘palčića’.

U večernjim satima paviljon će biti osvijetljen ljubičastom bojom, koja je njihov zaštitni znak, najavili su iz gradske uprave.

Valja podsjetiti da se u Hrvatskoj godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, ali svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. I to treba mijenjati.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti