Petak, 29. rujna 2023.

Danas je blagdan svetog Florijana – Dan vatrogastva

Zanimanje vatrogasaca je izuzetno zahtjevno, složeno, stresno, ali u prvom redu humano. Na svaki znak dojave o požaru žurno kreću na mjesto požara kako bi ga što prije lokalizirali i ugasili

- Advertisement -

Danas je blagdan svetog Florijana, kršćanskog sveca mučenika te zaštitnika vatrogasaca pa se ujedno obilježava i Dan vatrogasaca.

Postoje različite legende o svetom Florijanu. Jedna od njih je da je živio u rimskoj pokrajini Noricum (današnja Austrija) u 3. stoljeću poslije Krista, u vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana reformatora rimske države, ali i progonitelja kršćana.

Također, jedna od legendi je i da je Florijan kao rimski časnik živio u Lauriacumu (Austrija) te da je kao časnik bio zadužen za vatrogastvo.

- Advertisement -

Florijan se vjerojatno kao veteran vojnik prijavio sam sucu kada su trebali biti osuđeni neki kršćani. Bačen je u rijeku Anisus s mlinskim kamenom oko vrata, a tijelo mu je prema legendi sačuvao orao.

Prikazuje ga se kao vojnika s mlinskim kamenom oko vrata, ratnika s mačem, ratnom zastavom i štitom.

Zanimanje vatrogasaca je izuzetno zahtjevno, složeno, stresno, ali u prvom redu humano. Na svaki znak dojave o požaru žurno kreću na mjesto požara kako bi ga što prije lokalizirali i ugasili.

Oni štite nas i našu imovinu od požara te su spremni pomoći u bilo kakvoj situaciju. Pomažu i u drugim opasnostima, ako što su poplave, nevrijeme, potresi, prometne nesreće…

Zato je 4. svibanj prigodan dan da se svim našim vatrogaskinjama i vatrogascima zahvalimo što svakodnevno izlažu svoje zdravlje i svoje živote kako bi spašavali živote i imovinu drugih.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti