Petak, 2. lipnja 2023.

Epidemiolog Bernard Kaić objasnio kolika je šansa da se majmunske boginje rašire u Hrvatskoj

Ne postoji mogućnost epidemije jer je riječ o bolesti koja se zapravo ne prenosi baš lagano među ljudima i potreban je zaista blizak i intimni kontakt sa zaraženim, rekao je Kaić.

Slučajeve majmunskih boginja prijavljuju gotovo sve zemlje zapadnog svijeta. Prvi slučajevi zabilježeni su četvrtak u Kanadi i Australiji, a ranije je virus zabilježen i u Portugalu, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Italiji.

“Riječ je o virusnoj infekciji koja je primarno zabilježena u zemljana zapadne i središnje Afrike. Majmunske boginje slične su ljudskim boginjama, no glavna je razlika u tome što se ljudske boginje prenose isključivo s čovjeka na čovjeka i to je razlog zbog kojeg je ova vrsta virusa iskorijenjena osamdesetih godina masovnim cijepljenjem. Međutim, majmunske boginje domaćina imaju među životinjskom populacijom, stoga virus nije moguće iskorijeniti”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić u Dnevniku NoveTV.

Kaić je naglasio da javnost ne treba biti zabrinuta. Ne postoji mogućnost epidemije jer je riječ o bolesti koja se zapravo ne prenosi baš lagano među ljudima i potreban je zaista blizak i intimni kontakt sa zaraženim.

“Većina ovih slučajeva je prenesena spolnim putem, ali kao mnoge druge bolesti, treba biti oprezan i ova situacija zasigurno zahtijeva pažnju zdravstvenih organizacija”, rekao je te dodao da za ovu vrstu boginja nema cjepiva te da cjepivo protiv ljudskih boginja u slučaju majmunskih boginja ima uspješnost od oko 85 posto.

Također, istaknuo je da je cijepljenje opće populacije prestalo osamdesetih godina i generacije nakon 1985. više nisu bile cijepljenje protiv boginja jer je virus iskorijenjen.

“Pitanje je koliko su zaštićeni i oni koji su cijepljeni prije 1985. godine jer zaštita cjepivom traje nekih 20 godina”, kazao je.

Što se tiče cijepljenja, Kaić kaže da se klasično cjepivo protiv ljudskih boginja više ne koristi te da je Svjetska zdravstvena organizacija čak razmatrala bi li imalo smisla cijepiti se zbog majmunskih boginja, no s obzirom na to da se virus zaista dosta teško prenosi i nema epidemiološki potencijal, a cjepivo ima dosta nuspojava, od toga se odustalo.

Lijek za majmunske boginje ne postoji, kao ni za jedan drugi virus, naglasio je, a bolest se liječi simptomatski.

Epidemiolog Kaić kaže i kako ovo nije prvi puta da su se majmunske boginje pojavile u europskim zemljama posljednjih godina

“No sve je to lokalizirano i minimalni je rizik za opću populaciju. To je još samo jedna bolest s kojom se može stupiti u kontakt jer se prenosi kapljičnim i kontaktnim, intimnim i uglavnom spolnim putem te sekretom iz kožnih mjehurića i rana”, rekao je Kaić za Dnevnik NoveTV.

Simptomi bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora. Slijedi ih karakterističan osip, koji na koži stvara mjehuriće i kraste. Vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma je oko 10 dana, a simptomi obično traju dva do četiri tjedna.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti