Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Cvjećarstvo u bukovečkom kraju snažnije je nego ikada

Posebna je veza između Varaždinske županije i bukovečkog kraja. Zajedničkim snagama sanirane su posljedice tuče otprije dvije godina i sada pušu neki novi vjetrovi u cvjećarstvo. Odlično radi i Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec, jedno od najvećih proizvođača mesa peradi u Hrvatskoj

- Oglas -

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek s načelnikom Općine Veliki Bukovec Franjom Vrbanićem obišli su u utorak proizvođače cvijeća s područja općine te su posjetili Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec, jednog od najvećih proizvođača mesa peradi u Hrvatskoj.

Postoji posebna veza otprije dvije godine između Općine Veliki Bukovec i Varaždinske županije kada je to područje pogodila nezabilježena tuča koja je zaprijetila tada da doslovno uništi poznati cvjećarski kraj koji je osim načina života tog kraja i područje s kojeg dolazi najveći broj sadnica cvijeća u Hrvatskoj.

– Obišli smo nekoliko cvjećara da provjerimo što se sve promijenilo u posljednje dvije godine od velike elementarne nepogode. Možemo biti zadovoljni viđenim. Naime, uz potporu Varaždinske županije, Općine Veliki Bukovec i države, cvjećarstvo se obnovilo. Rekao bih da punim plućima diše još bolje nego ranije – rekao je Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec.

- Oglas -

Osim što je Varaždinska županija s državom stala uz cvjećare nakon elementarne nepogode, raznim mjerama pomaže poljoprivredu pa tako i cvjećare bukovečkog kraja. Obiđena dva gospodarstva dobila su maksimalni poticaj od županijske uprave, a riječ je o 20-ak tisuća eura.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić i varaždinski župan Anđelko Stričak
Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić i varaždinski župan Anđelko Stričak // Foto: VŽŽ

Zadovoljan viđenim na terenu bio je i župan Anđelko Stričak koji je prije dvije godine, kada je tuča opustošila bukovečki kraj, odmah stigao kako bi ocijenio razmjere katastrofe te o svemu obavijestio Vladu i premijera Andreja Plenkovića te resorno Ministarstvo poljoprivrede koje je osiguralo značajna sredstva da cvjećarstvo bukovečkog kraja preživi tu katastrofu, istaknuli su iz Varaždinske županije.

– Bukovečki kraj, odnosno područje općina Veliki i Mali Bukovec, Sveti Đurđ i dio gradskog područja Ludbrega, poznato je po proizvodnji cvijeća. Tu se proizvede više od polovice ukupnih količina cvijeća u Hrvatskoj. Prije dvije godine ovaj prostor je poharala strašna tuča, kada je proizvodnja bila doslovno uništena. Ali, uz podršku Vlade i resornog Ministarstva poljoprivrede, svim tim cvjećarima se izašlo ususret što im je omogućilo da nastave s cvjećarskom proizvodnjom – istaknuo je župan Stričak.

Nakon cvjećara, obilazak je nastavljen na PG-u Orehovec koji posljednjih 15-ak godina provodi velike investicijske cikluse od nekoliko milijuna eura.

– Bavimo se uzgojem mesa peradi, prvenstveno pilića. Imamo farmski i slobodni uzgoj na otvorenim farmama. Jedan dio godine imamo i patke u slobodnom uzgoju. Kontroliramo cijeli proces proizvodnje na našim farmama, a imamo i kooperante. Sve meso obrađujemo u našoj klaonici i plasiramo ga na tržište Hrvatske – rekao je Juraj Orehovec i dodao da tvrtka zapošljava stotinu radnika, proizvede 2500 tona mesa godišnje kojeg isporučuje na tržište, a prošle godine zaklali su u svojoj klaonici milijun pilića.

- Oglas -

– Planiramo novi investicijski ciklus u kojem ćemo ulagati u unaprjeđenje kvalitete i povećanje količina tako da možemo zadovoljiti potražnju koje ima na tržištu. Time ćemo napraviti iskorak od male firme prema srednje velikoj tvrtki – zaključio je Orehovec.

Ponosan na njihov uspjeh je i općinski načelnik Vrbanić.

– Dajemo punu podršku takvim ljudima. Riječ je o mladom obiteljskom gospodarstvu koje je praktički od nule došlo do stotinu zaposlenih. Na nama kao javnim dužnosnicima je da razmišljamo o njima i njihovom napretku jer je to napredak za sve nas – zaključio je načelnik Vrbanić.

Varaždinska županija, pojašnjavaju, tijekom cijele godine pomaže domaćim poljoprivrednim proizvođačima putem poticajnih mjera iz javnih poziva.

– Kao i prijašnjih godina, i ove smo godine aktivirali njih 12. Riječ je o mjerama dobro poznatima našim poljoprivrednim proizvođačima, a kreću se od analize tla, okrupnjavanja zemljišta, navodnjavanja, plastenika, staklenika, organizacije proizvodnje, održive ekološke poljoprivrede i ostalog. Procedura je jednostavna s tek nekoliko potrebnih papira. Svi oni koji zadovoljavaju uvjete uvijek su kod nas imali otvorena vrata i ostvarivali određene potpore – poručio je pročelnik Dragutin Vincek.

Ove godine za javne pozive osiguran je iznos od 900.000 eura.

– Ali, kao i prijašnjih godina, rebalansom proračuna osigurat ćemo dodatne iznose bude li potrebno. Želimo imati otvoreni javni poziv tijekom cijele godine tako da se ljudi mogu javiti u bilo kojem trenutku u kojem se odluče na investiciju – zaključio je Vincek.

Foto: Varaždinska županija

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti