Petak, 29. rujna 2023.

FOTO Katica Lončar iz Molvi ne dozvoljava da tradicionalno tkanje ode u potpuni zaborav

Veliku zahvalnost dugujem Mariji Ivančan koja me podučila tkanju i prenijela veliku ljubav koju sada dijelim s drugima, rekla je Katica

- Advertisement -

Katica Lončar iz Molvi ima iznimno lijep hobi kojem posvećuje svoje vrijeme i spretne ruke.

Naime, riječ je o pomalo zaboravljenom tradicionalnom stvaranju raznolikog veša, vanjkušnica, obrisača, tepiha i drugih kućanskih ukrasa i potrepština – tkanju.

“Tkanje je vrlo zahtjevno i procesualno jer zapravo postoji cijeli skup pripremnih radnji da bi konci, odnosno lan, stigao na nared, a svaki zasebni dio postupka iziskuje i znatan fizički napor. Veliku zahvalnost dugujem Mariji Ivančan koja me podučila tkanju i prenijela veliku ljubav koju sada dijelim s drugima”, kaže Katica.

- Advertisement -
Katica Lončar
Katica Lončar // Foto: Općina Molve

Ručno rađen nared, odnosno tkalački stan od tvrdog drveta na kojem Katica radi, izvorni je od predaka njezinog muža koji su bili tkalci. Posvećenost tkanju i očuvanju takve tradicije započelo je još 1999., a vidjevši koliko su ljudi prestali cijeniti starine i svakodnevicu naših starih, ljubav prema očuvanju starina i tkanjem samo je porasla.

“Ponekad je potrebno i nekoliko dana za pripremu lana za nared na kojem će se tkati. Na vitlenke se stavlja lan kako bi se dobile klupke konca, odnosno lana kojim se kasnije tka. Nakon vitlanja slijedi snovača kojom se lan prebira. Na vrhu snovače nalaze se klini putem kojih praljkom razabire lan, što treba biti vrlo čvrsto rađeno i sa znatnom dozom koncentracije kako ne bi bilo pogrešaka. Tek nakon toga započinje proces stavljanja lana na nared, za što joj je potrebna i pomoć ukućana jer se ponovno radi o jednom fizički zahtjevnom postupku za početak tkanja”, objasnila je.

Proces tkanja
Proces tkanja // Foto: Općina Molve

Kako je tkanje nekada bilo sastavni dio jednog domaćinstva, a broj članova u obitelji je bio veći, svi su ukućani sudjelovali u pripremi lana za nared i tkanju.

“Već sam sad ponosna na svoje sinove koji mi pomažu i kojima mogu prenositi ovakvo znanje i nadam se da će oni jednog dana za mnom čuvati ovu baštinu i prenositi je svojoj djeci”, govori Katica.

Proces tkanja
Proces tkanja // Foto: Općina Molve

Veliko znanje i iskustvo u tkanju Katicu je inspiriralo da stvara i vlastite originalne tkalačke proizvode po mustrama koje je sama napravila, a koje kasnije pretoči u djelo i prekrasne tkalačke torbe, zavjese, pregače i drugo.

- Advertisement -
Radovi Katice Lončar
Radovi Katice Lončar // Foto: Općina Molve

Katica je poznata po svojoj ljubavi prema tkanju i starinama čije kolekcije krase njen dom, a željom prema očuvanju kulturne baštine molvarskog kraja, aktivna je dugogodišnja članica KUD-a Molve, crkvenog zbora i Društva za povjesticu i starine Molve.

Punog srca i nadasve hrabra, Katica cijeni i čuva kulturnu baštinu našega kraja, a razumijevanje i poticaj koji dijeli s drugima svakako ostavlja bez daha.

Tkalački stan
Tkalački stan // Foto: Općina Molve
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti