Petak, 19. srpnja 2024.

Kreće postava interaktivnog i multimedijalnog sadržaja u Posjetiteljskom centru u Đurđevcu

Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti

- Oglas -

Radovi na novim turističkim sadržajima u Đurđevcu ne staju.

Radi se na zgradi hostela odnosno Škole u prirodi koja se nalazi u prekrasnoj Park šumi Borik, a u tijeku su i radovi na zgradi Posjetiteljskog centra u sklopu projekta prirodne baštine Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 milijuna kuna. Uspješno je osigurano 16,2 milijuna kuna EU sredstava, a preostali dio je osiguran u đurđevačkom proračunu.

- Oglas -

Glavni cilj je stvoriti iskustvo koje će posjetiteljima prenijeti znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka daleko poznatog u Europi.

Prikaz nastanka pijesaka u Posjetiteljskom centru u Đurđevcu

Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti.

Posjetiteljski centar je jedan od tri segmenta projekta, a smještan je u samom centru Đurđevca, na rotoru kod crkve svetog Jurja. Do sada je promijenjeno krovište, stolarija, postavljene su nove instalacije i podovi, spušteni su stropovi, a u tijeku je i obnova vanjske fasade.

Prikaz nastanka pijesaka u Posjetiteljskom centru u Đurđevcu

- Oglas -

Uskoro se očekuje i postava digitalnih, multimedijalnih sprava i uređaja za interaktivnu prezentaciju sadržaja te kompletno uređenje prostora koji uključuje razne izloške i služi kao svojevrsni vodič koji vodi posjetitelje kroz priču o nastanku Đurđevačkih pijesaka, njihov biljni i životinjski svijet pa sve do danas.

– Bilo je izuzetno važno da se građevinski radovi odrade sinkronizirano kako bi sve bilo spremno za postavu koncepta odnosno multimedijalnog i interaktivnog sadržaja. Zamislili smo da posjetitelj koji  dođe u Posjetiteljski centar kroz interaktivni doživljaj osjeti i nauči kako su nastali Đurđevački pijesci. Dio prostorija zamišljene su i kao proširena stvarnost, bit će tu VR naočala kroz koje će moći vidjeti mamute, stepske slonove i druge životinje koje su tu bile u nekim davnim vremenima, imat ćemo tektonske ploče koje se pomiču, hladne spilje iz ledenog doba, ali i pijesak iz velikih svjetskih pustinja – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Unazad nekoliko godina Đurđevac se uspješno smjestio na turističku kartu Hrvatske te smo odavno prepoznali važnost prezentacije prirodne baštine kojom obiluje naša Podravina. S još jednim ovakvim prostorom s nizom edukativnih sadržaja i dalje ćemo biti visoko na ljestvici poželjnih odredišta za školske ekskurzije – dodao je gradonačelnik te je naglasio kako bi ipak kruna cijelog obilaska bila posjet rezervatu Đurđevački pijesci.

Plan je da grupe školaraca po izlasku iz Posjetiteljskog centra prošeću Starogradskom ulicom do utvrde Stari grad i da obiđu neku od velikih izložbi u đurđevačkom muzeju, tamo će moći pogledati i interpretacijski centar Picokijade.

Dolje u restoranu mogu organizirano ručati, a poslije ručka mogu svratiti do zoološkog vrta u Hrvatskoj Sahari gdje su deve, ali i razne druge životinje.

– Ovim projektom ćemo zaokružiti i povezati naše turističke sadržaje te priču o prirodnoj i kulturnoj baštini, a vjerujem da će i posjetitelji biti zadovoljni viđenim te da će se iznova vraćati u posjet Đurđevcu – zaključio je gradonačelnik te je najavio da se već radi na novom projektu prirodne baštine koji će biti spreman za prijavu kad se raspiše novi natječaj za dodjelu EU sredstava.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti