Subota, 22. lipnja 2024.

Ministrica Vučković u Velikom Bukovcu: OPG-ovima isplaćeno više od 35 milijuna kuna za sanaciju šteta od tuče

Brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva stradala su u svibnju i lipnju ove godine od posljedica tuče

- Oglas -

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji s Varaždinskom županijom, osigurana je pomoć za oko 400 poljoprivrednika koji su pretrpjeli štete od elementarne nepogode, naglašeno je na konferenciji za novinare u Dubovici, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) Josipa Mraza.

Ministrica Vučković koja je danas posjetila Varaždinsku županiju i Općinu Veliki Bukovec, zahvalila je proizvođačima na povjerenju u administraciju i sustav, i na suradnji s Ministarstvom, županom i njegovim suradnicima i načelnicima, izvijestila je Vlada RH na službenoj stranici.

– Potrajalo je možda malo duže nego što smo na početku očekivali, No, nije razlog bila sporost administracije, nego žalosna činjenica da su se elementarne nepogode kroz svibanj i lipanj ponavljale. Stoga se i produljivalo vrijeme unosa podataka u Registar šteta – rekla je ministrica, objasnivši da se bez konačnih podataka u Registru šteta, pomoć ne može isplatiti.

- Oglas -
Tuča u Velikom Bukovcu
Tuča u Velikom Bukovcu // Foto: Čitatelj

Vučković je istaknula i da je u odnosu na prijavljene štete intenzitet potpora oko 55 posto i to je ‘čini prilično značajnom i dobrom za proizvođače’.

– Isplatili smo na području Varaždinske županije otprilike 10,5 milijuna kuna, a za svih šest pogođenih županija, što se tiče poljoprivrede, 25 milijuna kuna i još 5 milijuna kuna za nerazvrstane ceste koje opet velikim dijelom vode do poljoprivrednih gospodarstava – naglasila je ministrica poljoprivrede.

– Čini mi se da je najveći iznos ovdje, gotovo 80 posto, isplaćen na području Varaždinske županije. Ovako ćemo raditi i dalje – poručila je Vučković.

U Varaždinskoj županiji OPG-ovima isplaćena šteta od oko 10,4 milijuna kuna

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da je svim oštećenima Županija omogućila da upišu svoje štete u Registar šteta te da su sredstva prošli tjedan i isplaćena.

- Oglas -

– Riječ je o ukupno 393 OPG-a i odšteti od 10,4 milijuna kuna, odnosno oko 50 posto upisane štete. Paralelno s time, Varaždinske županija izdvaja i određena sredstva za subvenciju poljoprivredne proizvodnje, a koja smo unatrag godinu dana digli za 50 posto – kazao je Stričak.

Napomenuo je da je za tu vrstu potpore dosad utrošeno oko 6 milijuna kuna za oko 1040 OPG-ova, a u planu je u idućoj godini taj iznos povećati na 7 milijuna kuna.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić rekao je da je u početku, nakon što je taj kraj pogodila tuča, situacija izgledala nerješivom.

– No nisam sumnjao niti onda, ni danas, da će se uz pomoć Općine, Županije i Ministarstva to riješiti. Najzaslužniji su ipak ljudi koji su jedni drugima pomagali i to se zajedništvo onda prelilo na sve drugo – rekao je Vrbanić.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti