Petak, 27. svibnja 2022.

Mnogi i drugu zimu u kontejnerima čekaju obnovu porušenih domova na Banovini

Godinu dana nakon razornog potresa brojni stanovnici Banovine u kontejnerima drugu zimu čekaju obnovu porušenih domova, a nezadovoljni sporom dinamikom strahuju da se obnova neće pomaknuti s mrtve točke još godinama

Preporučujemo

Godinu dana nakon razornog potresa brojni stanovnici Banovine u kontejnerima drugu zimu čekaju obnovu porušenih domova, a nezadovoljni sporom dinamikom strahuju da se obnova neće pomaknuti s mrtve točke još godinama.

Zamjenica gradonačelnika Gline iz reda srpske manjine Branka Bakšić Mitić rekla je u srijedu u Majskim Poljanama, gdje je predsjednik države Zoran Milanović posjetio šestočlanu obitelj Bjelajac, da se ništa nije izgradilo osim iz donacija. “Ali i tu stvari štekaju zbog papirologije.”

Obitelj Bjelajac, dodala je, živi u dva uredska kontejnera, tri mjeseca je koristila susjedov WC dok im sindikat umirovljenika nije kupio sanitarni kontejner.

No, papiri za tu kuću, ustvrdila je, još nisu stigli jer ih koči ministarstvo.

– Požurnica je bila i opet ništa, a da je to bilo riješeno u srpnju, što je trebalo biti. kuća je mogla biti pod krovom, kazala je zamjenica gradonačelnika.

“Papirologija šteka”

Napomenula je da su novac za gradnju skupljen i napravljen je projekt, ali papirologija i dalje šteka, iako je riječ o jednoj od rijetkih obitelji koja ima sve legalizirano.

Objasnila je da da još nisu dobili dozvolu jer je parcela veća od 3000, a treba bi biti manja od 2000 metara četvornih.

Upitane za ostale kuće, kaže da se ništa nije izgradilo, već da tu samo rade privatne donacije pomoću kojih je napravljeno preko 50 objekata.

– Tu je bila donacija od pokrajinske vlade Vojvodine, baptističke crkve, tu grad Beograd gradi šest prvih kuća u Majskim Poljanama, a na području grada Gline 34. Mislim da će do kraja ožujka tih šest kuća biti gotovo, govori Bakšić Mitić.

Državna obnova odnosi se samo na dimnjake i to za kuće sa zelenom naljepnicom, a javni objekti nisu ni krenuli, upozorava zamjenica gradonačelnika, podsjećajući da imaju preko 300 milijuna štete na infrastrukturi na području grada Gline.

Samo za obnovu zgradu općine čiji djelatnici rade u kontejnerima potrebno je 6,5 milijuna kuna, a kako je krenulo, sigurno za deset godina nećemo u svoju zgradu, strahuje zamjenica..

“Hvala što ste došli, ali ništa tu nema”

Stevo Bjelajac (72) koji je 1995. otišao u Srbiju i potom se vratio u Majske Poljane 1997. rekao je u razgovoru s predsjednikom: “Hvala što ste vi došli, ali ništa tu nema”.

Milanović je na to izrazio nadu da će obnova krenuti na proljeće, uz komentar: “Pošteno ako ne može drugačije”.

Gradonačelnik Gline Ivan Janković, rekao je u Glini, gdje je Milanović razgovarao s volonterima, da su odlučili u miru i dostojanstveno obilježiti obljetnicu potresa i zapaliti svijeće u znak i sjećanja na petoro poginulih sugrađana.

Poziv u Glinu poslali su cijelom državnom vrhu da dođe u Glinu, a žao mu je što se nisu svi odazvali pa bi volio u budućnosti u Glini vidjeti i predsjednika i premijera zajedno.

Zaključio je da to pitanje nadilazi razmjere i resurse grada, ne samo nakon potresa nego i zadnjih dvadesetak godina. Stoga im je, kaže, potrebna pomoć države, kompletnog državnog vrha i zajednički stav.

Budućnosti ima, ali ništa bez pomoći države”

– Glina je grad koji živi i ima svoju budućnost, ali bez podrške države nećemo biti uspješni u tome, istaknuo je.

– Vjerujem i nadam se da će se to dogoditi i da ćemo na taj način vratiti život u Glinu, zaključio je gradonačelnik Gline, koja je u 12,19 minuta obljetnicu potresa obilježila zvonjavom crkvenih zvona ali i podjelom hrane, pića i igračaka.

I Glinjanka Brankica Nikolić, koja je posluživala hranu na štandu, također ističe da obnova nije krenula, jer su samo privatni donatori nešto napravili, a država ništa.

Kuća joj je srušena pa živi u drvenom montažnom objektu, Smatra da se stvari neće pomaknuti sigurno još pet godina ako ova vlast ne promijeni. Ljudi, kalala je odlaze iz Gline, posebice mladi, a ostaju stari koji nemaju kud.

– Pola će ih umrijeti po kontejnerima, rekla je.

- Advertisement -

Najnovije objave