Utorak, 21. svibnja 2024.

Nagrada za životno djelo bit će uručena Željku Kožariću-Mrvici, a evo i svih drugih dobitnika priznanja Grada Đurđevca

- Oglas -

Vijećnici Gradskog vijeća donijeli su odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca te su poznati svi ovogodišnji dobitnici kojima će priznanja biti uručena na tradicionalnoj svečanoj sjednici povodu Dana Grada Đurđevca, 23. travnja u Domu kulture Đurđevac.

Nagrada za životno djelo bit će uručena Željku Kožariću-Mrvici, za dugogodišnji angažman u razvoju kulture i turizma te promicanju ugleda Grada Đurđevca.

Kožarić je rođen u Virovitici, a nakon osnovne škole u Pitomači te srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanje u Varaždinu i Zagrebu, zapošljava se u Đurđevcu. Tu stvara obitelj i ustrajno radi na promociji zavičajnih vrijednosti, čuvanju kajkavskog jezika i predstavljanju dometa podravske kulture u svim njenim segmentima. Jedan je od osnivača časopisa “Podravska gruda” koji 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća izlazi u Đurđevcu. U suradnji s đurđevačkim slikarom Perom Topljakom te koprivničkim slikarom Ivanom Andrašićem izdao je grafičko–poetsku mape, a sam je autor dvije zbirke stihova “Rime podravskog trubadura” i “Buka tišine”.

- Oglas -

Kao djelatnik Radio Đurđevca pisao je primijenjenu poeziju za uglazbljivanje i surađivao s brojnim skladateljima kao što su K. Monteno, M. Jergović, V. Smiljanić, V. Kočiš, B. Meglajec, D. Češnjak i brojnim drugima. Član je Hrvatskog društva skladatelja i autor glazbe i stihova poznatih podravskih pjesama; Ja sam rođen u ravnici, Volim kad se jutrom budiš, Podravska zvona, Štefica, Jesensko doba, Majka Podravka, Međašice …

Višegodišnji je aktivni sudionik uprizorenja Legende o Picokima u kojoj preko 30 godina igra lik Kapetana grada Picoka. Inicijator je, pisac scenarija i aktivni sudionik županijske turističke manifestacije Velika martinjska špelancija. Nekoliko desetljeća protagonist je obilježavanja tradicijskih vinogradarskih običaja vezanih uz i Vincekovo, Bartolovo i Martinje.

Aktivno je sudjelovao u organizaciji dječjeg festivala Kukuriček te bio član kazališne sekcije KUD-a Petar Preradović, Gradskog kazališta Đurđevac i FKK Drava.

Jedan je od osnivača i aktivni član Udruge sveti Juraj u Đurđevcu, idejni začetnik Jurjevskih dječjih igara s osnovnom školom te streličarskog turnira za Trofej svetog Jurja, kao i Memorijalnog streličarskog turnira Franjo Golubić – Gugi na kojima sudjeluju streličari iz cijele Hrvatske. S članovima Udruge sv. Jurja osmislio je skraćeni kostimirani scenski prikaz Legende o Picokima te zabavne srednjovjekovne animatorske igre za djecu i odrasle. Ove turistički funkcionalne aktivnosti, koje njeguju nematerijalnu kulturnu i povijesnu baštinu, rezultirale su posljednjih godina oduševljenjem preko 20.000 malih i velikih posjetitelja i obogatile turističku ponudu grada Đurđevac.

Javno priznanje Zlatna plaketa “Sveti Juraj” dodjeljuje se Eleonori Grgac i Miljenku Grgacu za dugogodišnji društveni angažman u Gradu Đurđevcu.

- Oglas -

Eleonora Grgac je bila profesorica Gimnazije u Đurđevcu, stručni suradnik u Skupštini općine Đurđevac za društvene djelatnosti i opću upravu, s akcentom na kulturu.

Nakon prestanka radnog odnosa u upravi, počinje se profesionalno baviti umjetničkom keramikom, koju je izlagala na 60 skupnih i 20 samostalnih izložbi, a imala je i svoju galeriju u Istri. Odlaskom u mirovinu počinje akciju čišćenja Park-šume Borik (pred svojom kućom) od kupinja i drugih korova. U proteklih sedam godina očistila je oko 150.000 m2 park šume Borik. Sa suprugom Miljenkom uredila je šetnicu kroz dio šume ‘Puževa staza’ s klupama na panjevima.

Miljenko Grgac kao dipl. inženjer naftnog rudarstva od 1972. radi u Podravini u Đurđevcu te brojnim drugim tvrtkama, a u slobodno vrijeme se posvetio kuhanju. Iz velike ljubavi prema Podravini i kuhanju izdao je brojne prigodne edicije, a 2022. ‘Kaj so jeli’, starinska košta, jeliš, rana ili jela đurđevečke Podravine od prapočetkov’. Riječ je o autentičnim receptima starinskih đurđevečkih jela koja su našla svoje mjesto u gastro-ponudi restorana Stari grad.

Javno priznanje Zlatna plaketa “Sveti Juraj dodjeljuje se Petru Šegrtu, izvanrednom nogometnom stručnjaku zbog promicanja ugleda Grada Đurđevca u zemlji i inozemstvu.  

Petar Šegrt izvanredan je nogometni stručnjak, ali i izuzetna osoba. Rođen je u Đurđevcu, 8. svibnja 1966., međutim vrlo brzo ga je morao napustiti i živjeti u Njemačkoj. Međutim, uvijek se ponosi svojim pripadanjem hrvatskome narodu i gradu Đurđevcu, gdje je rođen i gdje god se pojavi to ističe. Za vrijeme Domovinskog rata pomagao je organizirajući prikupljanje i dopremu humanitarne pomoći (hrane, lijekova itd.) u Đurđevac. Djelovao je na ratom zahvaćenim područjima svijeta (Gruzija i Afganistan) i uvijek se solidarizirao s domaćim stanovništvom. Prve nogometne korake napravio je u ekipi VFR Hirsau, igrao je za brojne njemačke klubove, a u ekipi SV Waldhof Mannheim A završio igračku karijeru, ali se posvetio trenerskoj. U trenerskoj karijeri vodio je nekoliko mladih kategorija njemačkih klubova, bio je i vrlo uspješan trener dvije prvoligaške momčadi u Indoneziji i Zvijezde iz Gradačca u BIH.  Postao je globalno poznat po svom izborničkom radu na kvalifikacijama za Azijski kup 2024. godine s nogometnim reprezentacijama Tadžikistana, ali i Afganistana i Gruzije. Svojim angažmanom promiče olimpijski duh i ljudske vrijednost.

Javno priznanje Zlatna plaketa “Sveti Juraj” dodjeljuje se Trgovačkom društvu BISTRA d.o.o. povodom 70.godina uspješnog poslovanja.

Trgovačko društvo Bistra d.o.o. građevinska je tvrtka sa sjedištem u Đurđevcu, koja djeluje u sklopu Radnik grupe. Osnovana je 1954. godine te ove godine slavi 70 godina uspješnog poslovanja u izvođenju građevinskih radova na području vodoprivrede, niskogradnje, visokogradnje i komunalne infrastrukture.

Tvrtka trenutno ima oko 130 zaposlenika, čije iskustvo, poslovna etičnost i usredotočenost na dugoročno njegovanje kvalitetnih poslovnih odnosa omogućava brzo prilagođavanje zahtjevima investitora i klijenata. Takva fleksibilnost doprinosi kvalitetnoj suradnji sa svim sudionicima u projektima koje izvodi Bistra, a u konačnici rezultira povjerenjem u uspješnu realizaciju ugovorenih projekata.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se Renati Kovačić, uz 25 godina društvenog rada u gradu Đurđevcu, za rezultate na području odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi te likovne umjetnosti i za čuvanju kulturne baštine i ekologije.

Renata Kovačić u Dječjem vrtiću Maslačak je odgojiteljica i ima status stručnog zvanja odgojitelj – mentor. Paralelno s redovnim radnim angažmanom, Renata Kovačić se bavi se i likovnom umjetnošću. Kao članica Udruge Peski-Art Đurđevac sudjelovala je u svim njenim aktivnostima. Izlagala je i samostalno te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, radionicama i kolonijama širom Hrvatske i u inozemstvu, naročito onima humanitarnog karaktera. Dobila je 2019. godine Srebrnu diplomu Hrvatskog sabora kulture za uspješan rad i izniman doprinos na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinos hrvatskoj kulturi.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se Ljubici Dobravec povodom 25 godina predanog rada u Udruzi žena grada Đurđevca.

Ljubica Dobravec punih četvrt stoljeća je aktivna u društvenom i političkom životu grada Đurđevca. Bila je gradska vijećnica u dva mandata, a u Udruzi žena Grada Đurđevca, angažirala se od njenog osnivanja. U udruzi je pronašla brojne sadržaje kojima se potpuno posvetila te postala jedna od najagilnijih čuvarica tradicijske baštine. Od samog početka je bila uključena u veliki gastro projekt zaštite Pogače z oreji te je odradila brojne radionice i medijske prezentacije. Svojim dugogodišnjim radom na čuvanju tradicijske baštine Grada Đurđevca dala je trajan doprinos obogaćivanju društvenog života i osnaživanju rada Udruge žena Grada Đurđevca.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se Krunoslavu Kranjcu dugogodišnjem darivatelju krvi.

Krunoslav Kranjec rođen je 1980. godine, a krv je prvi puta dao već 1999. godine te od tada u kontinuitetu daruje krv, besplatno, anonimno, dobrovoljno i solidarno. Svoju stotu dozu dao je 2023. godine. Jednom dozom od 450 mililitara čovjek može spasiti tri života, a Krunoslav Kranjec do danas je dao čak 108 doza krvi.

Uz tu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku, Krunoslav je i društveno aktivan u gradu Đurđevcu. Bavi se glazbom i proizvodnjom voćnih vina, a jedan je od osnivača Udruge Peski-Art Đurđevac.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje umirovljenoj učiteljici Nadi Kožar za dugogodišnji rad s mladima u osnovnoj školi i u Udruzi Malo drvo.

Nada Kožar najveći dio svog radnog vijeka radila je kao nastavnica kemije u Osnovnoj školi u Đurđevcu, a sad u mirovini i dalje radi s mladima. Kao jedna od osnivačica, uključila se u rad Udruge Malo drvo i pomaže u učenju romskoj djeci viših razreda OŠ Đurđevac. U đurđevačkoj Gimnaziji dio je tima Centra izvrsnosti Koprivničko-križevačke županije za kemiju. Njen pristup učenicima je formula uspjeha u odgoju i obrazovanju djece, a to je marljivost u radu i dosljednost u pravilima, uz uvažavanje svake osobe s kojom se radi.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti