Subota, 15. lipnja 2024.

FOTO-VIDEO Dan Koprivničko-križevačke županije: psihijatrica Tereza Salajpal dobitnica nagrade za životno djelo

Stigao je i sam premijer Andrej Plenković, a uz njega tu su, među ostalim, bili i ministar obrane Ivan Anušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratimir Ljubić i saborski zastupnik Darko Sobota

- Oglas -

Na svečanu sjednicu Županijske skupštine povodom Dana Koprivničko-križevačke županije u koprivnički Domoljub u četvrtak su pristigli brojni uvaženi gosti, dobitnici ovogodišnjih plaketa, zahvalnica i drugih nagrada, kao i predstavnici institucija, ali i državne vlasti.

S nešto zakašnjenja stigao je i sam premijer Andrej Plenković, a uz njega tu su, među ostalim, bili i ministar obrane Ivan Anušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratimir Ljubić, saborski zastupnik Darko Sobota i drugi govornici i gosti.

Darko Koren, Damir Felak i Ratimir Ljubić
Darko Sobota, Darko Koren, Damir Felak i Ratimir Ljubić // Foto: Krešo Puklavec

Sjednicu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, nabrojivši važnije događaje i projekte koji su obilježili prošlu godinu na području Koprivničko-križevačke županije.

- Oglas -

– Sve te investicije vrijedne su više stotina milijuna eura i ne bi bile moguće bez velikih ulaganja iz državnog proračuna i fondova Europske unije. Za to je zaslužna i Vlada Republike Hrvatske na čemu smo izrazito zahvalni te se nadamo i budućoj uspješnoj suradnji – istaknuo je Felak.

– Više od tri desetljeća gradimo nove vrijednosti, a vjerujem i bolju budućnost za generacije koje dolaze. Radimo na razvoju svih naših gradova i općina, u kontinuitetu stvaramo primjerene uvjete za život po mjeri čovjeka na području Podravine i Prigorja. Iza nas je važno razdoblje projekata koji će našu županiju učiniti boljim mjestom za život – naveo je župan Darko Koren.

Uzvanici na svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije
Uzvanici na svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije // Foto: Krešo Puklavec

Nakon njega, svim se nazočnima obratio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, posebno istaknuvši obrazovanje kao važan segment napretka.

– Dosta smo danas okrenuti prema mladosti, prema budućnosti, prema obrazovanju i znanosti i, mislim da ćemo se svi složiti, na temelju toga i našeg gospodarstva, da možemo bez imalo straha i srama reći da su Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija zaslužile i učenički i studentski dom i drago mi je da se to pokreće – kazao je Jakšić.

– Danas za vašu županiju možemo reći da je to gospodarski snažna sredina i županija, mjesto u kojem se dobro živi, ali koja je s vremenom postala i turistička destinacija s obilje kulturnih spomenika, događaja i manifestacija koje privlači sve više posjetitelja – rekao je Virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

- Oglas -

Saborski zastupnik i načelnik Kalinovca Darko Sobota ponovio je riječi župana Darka Korena kako se nikad nije toliko radilo koliko ove godine.

– I to u sve 22 općine i tri grada, što posebno veseli. Ono što možda i nije bilo spomenuto, to su male stvari, ali velike stvari za ljude koji tu žive – rekao je u svom obraćanju Sobota.

Riječ je imao i ministar Ivan Anušić.

– Drago mi je da sam danas ovdje i što ste me pozvali. Moramo spomenuti važnost projekata koje ovdje čekate jako dugo. Ja ću ovdje biti vaš saveznik u njihovoj provedbi. Brzu cestu koju spominjemo svi, svatko je izvuče u predizborno vrijeme, ovoga puta ta briga je i moja. Tu brigu ću svakako shvatiti ozbiljno i rješavati kako smo rješavali i sve ostale bitne projekte, kako za Podravinu, tako iza Hrvatsku – rekao je Anušić.

Damir Felak, Tereza Salajpal i Darko Koren
Damir Felak, Tereza Salajpal i Darko Koren // Foto: Krešo Puklavec

Nakon prigodnih govora, uslijedila je tradicionalna dodjela priznanja i zahvalnica Koprivničko-križevačke županije. Ovogodišnju nagradu za životno djelo dobila je dugogodišnja psihijatrica, a sada u mirovini, dr. Tereza Salajpal.

– Moja zahvala posebno se odnosi na izniman doprinos u prepoznavanju društvenog kapitala, a to je promicanje kulturnog naslijeđa i vrijednosti, svih vidova stvaralaštva, iznimnog postignuća u radu gradnje inovacija, nadasve, prepoznavanja vrijednosti zajedništva i darivanja koji se zrcale u radu nagrađenih frizera, glazbenika, sportskih aktivnosti i altruizmu. Što ima vrjednije od darovane krvi? Prepoznavanja potreba bližnjih i prihvaćanja drugačijih – istaknula je prim. dr. Tereza Salajpal.

Plakete Koprivničko-križevačke županije primili su Željko Kožarić, Đurđica Trbus, predsjednica županijskog Društva Crvenog križa, predsjednik Županijskog ribolovnog saveza Ivan Petak. Zahvalnice su primili Robert Vulić, Marija Posavec, Davor Konfic, Glumišna družina Virje, NK Graničar Legrad, a nagrade tvrtka Bistra, NK Radnik Križevci, Josip Gregurić, Udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca, Davor Jendrašić i Nevenka Fuchs.

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković // Foto: Krešo Puklavec

Na kraju svih obratio se i premijer Andrej Plenković, nabrojavši kroz koje smo sve izazove morali prolaziti u zadnjih nekoliko godina.

– U zadnjih osam godina svjedočili smo razdoblju velikih kriza, velikih problema koji su pogodili i Hrvatsku, Europu, ali i svijet, a mi smo pokazali kako uvijek iznađemo rješenje, a koje je imalo nekoliko ciljeva. Najvažnije je uvijek održati socijalnu koheziju, a što znači na razini države kao ključnog aktera pokažemo snagu društvene solidarnosti i budemo učinkoviti – poručio je Plenković.

Inače, ispred Domoljuba uoči dolaska premijera Plenkovića pojavili su se aktivisti i članovi Radničke fronte na čelu s Katarinom Peović, koji su došli ukazati na razliku između plaća radnika i članova uprave Podravke.

Spomenimo i da su jutros župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak položili vijenac i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Koprivnici.

Polaganje vijenca održano je u spomen na sve branitelje poginule u Domovinskom ratu i umrle po završetku, kao i u spomen na sve preminule stanovnike Koprivničko-križevačke županije od posljednje svečane sjednice Županijske skupštine do danas.

Foto: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti