Petak, 19. srpnja 2024.

Podravsko-prigorskim školarcima besplatni obroci voća, povrća i mlijeka

Za 27 županijskih škola, i to 18 osnovnih, osam srednjih i Učenički dom Križevci, odobreno je 300.343,68 kuna za besplatne obroke svježeg voća i povrća za 7488 učenika osnovnih i srednjih škola, dok je za mlijeko i mliječne proizvode odobreno 130.310,16 kuna, čime je obuhvaćeno 1832 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola

- Oglas -

Koprivničko-križevačka županija već treću godinu nastavlja s uspješnom provedbom projekta Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno kao osnivač školskih ustanova aplicirala je na Javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u školskoj godini 2020./2021.

Za 27 županijskih škola, i to 18 osnovnih, osam srednjih i Učenički dom Križevci, odobreno je 300.343,68 kuna za besplatne obroke svježeg voća i povrća za 7488 učenika osnovnih i srednjih škola, dok je za mlijeko i mliječne proizvode odobreno 130.310,16 kuna, čime je obuhvaćeno 1832 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

“Projekti koji se tiču osiguravanja zdravih obroka kroz program školske prehrane, kao i zdravlja djece općenito, od velikog su značaja za Županiju koja nastoji školarcima pomoći u povećanju unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Prepoznali smo važnost stvaranja zdravih prehrambenih navika od najranije dobi, a dodatna vrijednost projekta je uključivanje lokalnih proizvođača koji se mogu prijaviti na listu dobavljača, čime potičemo lokalnu poljoprivrednu proizvodnju. Županija je sa svim školama sklopila ugovore o provedbi Školske sheme, a škole su zaključivale ugovore o isporuci direktno s dobavljačima”, ističe župan Darko Koren.

- Oglas -

Potrebno je spomenuti i još jedan županijski projekt koji se tiče zdrave prehrane, a to je „Pametan obrok za pametnu djecu“, u kojemu se također inzistira na podjeli voća školarcima, uz ostale elemente.

Uz Školsku shemu koja ide jednom tjedno, osnovnoškolci koji se hrane u školskoj kuhinji u sklopu „pametnih obroka“ dobivaju voće još tri puta tjedno.

Istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da su u prehrani djece školske dobi slabo zastupljeni povrće i voće te riba, dok su prekomjerno zastupljeni šećer i sol, a upravo je ovakvo stanje potaknulo Županiju i Podravku da naprave iskorak i pomognu djeci u pravilnoj prehrani. Važno je dodati kako su pametni obroci osmišljeni u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama, a provedba projekta započela je u drugom polugodištu 2019./2020. godine, priopćili su iz ureda župana.

Pomoću ova dva projekta, Županija je napravila značajan iskorak u planiranju i osiguravanju zdravih obroka za školarce kojima će se tako omogućiti da jedu zdrave, kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke.

Projekt Školske sheme pokrenula je Republika Hrvatska, a objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti