Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Na području Koprivničko-križevačke županije stariji građani na meti prevaranta koji se predstavljaju kao policajci

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti

Preporučujemo

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevara, a razlozi su vrlo često životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

Naime, policajci raspolažu saznanjima kako su se na području Koprivničko-križevačke županije pojavile osobe koje se lažno predstavljaju kao policajci koji vrše provjeru lažnih novčanica. Građane pritom nagovaraju da odu u banku i podignu novac koji će onda predati njima kako bi se provjerilo da li su novčanice lažne.

Slični modaliteti prijevara zabilježeni su na području Hrvatske, gdje su građani prevarantima predali velike količine novca.

U cilju sprječavanja takvih i sličnih prijevara, svim građanima, a posebno građanima starije životne dobi iz PU koprivničko-križevačke savjetuju:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)
  • Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti