Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Preminula je kraljica Elizabeta II., na britanskom tronu bila je punih 70 godina

Tijekom njezine vladavine dogodile su se velike promjene i u Britaniji i u svijetu. Nakon njezine smrti tron će zasjesti princ Charles (73), njezin najstariji sin

- Oglas -

Kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini života. Bila je najdulje vladajući britanski monarh.

Buckinghamska palača u priopćenju je navela da je kraljica preminula u miru danas poslijepodne u škotskom dvorcu Balmoral.

Rodila se u Londonu 21. travnja 1926. kao prvo dijete Alberta vojvode od Yorka, i Elizabeth vojvotkinje od Yorka. Na prijestolju je tada još uvijek bio njezin djed George V., a ona je bila treća u liniji nasljeđivanja, nakon strica Edwarda VIII. i oca kasnije kralja Georgea VI.

- Oglas -

Elizabeta je provela mirno djetinjstvo, baš kao i njezina sestra Margareth. Bile su okružene dadiljama, sluškinjama psima i ponijima. Kraljica je obožavala jahanje od malena.

Njezin prvorođeni stric odrekao se krune kako bi se mogao oženiti američkom razvedenicom Wallis Simpson, a njegov brat i Elizabetin tata u prosincu 1936. postao je kralj, a Elizabeta je postala prijestolonasljednica. Zbog svoje titule imala je bolju i precizniju naobrazbu. George je preminuo u veljači 1952., a onda je na tron zasjela Elizabeta.

Njezina najveća ljubav bio je princ Philip. Dva puta ga je srela prije nego što su se 1939. počeli dopisivati. Iako je pri njihovom prvom susretu imala 13 godina, rekla je kako se u njega odmah zaljubila. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, u ljeto 1946. Philip je konačno i službeno zatražio kralja ruku njegove prvorođene kćeri.

Vjenčali su se 1947. u Westminsterskoj opatiji, a Philip se prethodno odrekao svojih grčkih i danskih kraljevskih titula. Cijeli život podredio je kraljici.

Kraljica je tijekom života postala osoba koja je najčešće prikazana na kovanicama različitih država. Tijekom njezine vladavine dogodile su se velike promjene i u Britaniji i u svijetu. Nakon njezine smrti tron će zasjesti princ Charles (73), njezin najstariji sin, pišu 24sata.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti