Srijeda, 17. travnja 2024.

Vozači, pažnja: policija najavila pojačani nadzor prometa tijekom vikenda

Tijekom pojačanog nadzora prometa posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja...

- Oglas -

Tijekom kolovoza na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 72 prometne nesreće od čega jedna nesreća s poginulom osobom, 17 nesreća s ozlijeđenim osobama i 54 nesreće s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 155 sudionika. Jedna osoba je smrtno stradala, sedam osoba zadobilo je teške, a 16 osoba lake tjelesne ozljede.

Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 15 prometnih nesreća u kojima je devet osoba ozlijeđeno. Mladi vozači počinili su 11 prometnih nesreća, dok je jedan mladi vozač lakše ozlijeđen. Pod utjecajem alkohola bila su tri mlada vozača.

- Oglas -

Najčešće okolnosti događanja prometnih nesreća bile u nepropisno kretanje vozila na kolniku (20), neprilagođena brzina (13) i nepoštivanje prednosti prolaska (8).

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti od petka, 9. rujna, od 14 sati do ponedjeljka, 12. rujna, do 7 sati na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.

“Tijekom pojačanog nadzora prometa posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora”, poručili su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Iz policije podsjećaju vozače na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila te ističu da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu.

Alkohol negativno utječe na vozače te se apelira na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima.

- Oglas -

“Prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.”, istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti