Srijeda, 4. listopada 2023.

Prvi put održana online radionica radio-komunikacija u vatrogastvu

Radionicu je organizirala i provela Vatrogasna zajednica Općine Legrad, a sadržaje je polaznicima na zanimljiv, pristupačan, ali istodobno na stručan način prenio predavač zapovjednik VZO-a Legrad Darko Piškor

- Advertisement -

Ne samo prvi put u povijesti Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, nego prvi put na ovaj način i u vatrogastvu Hrvatske, u okolnostima u kojima se cijeli svijet nalazi, održana je online radionica putem video-konferencijskog sustava, a ne u fizičkom obliku.

Radionica je trebala biti održana u jednom terminu, no zbog velike zainteresiranosti i velikog broja prijavljenih, a kako bi radionica bila što kvalitetnija, organizator je odlučio odraditi radionicu u dva termina, i to 23. i 29. travnja.

Tema radionice bila je radio-komunikacije i uspostava učinkovitog sustava radio-komunikacije na požarnom području Koprivnice. Radionica je jedna od aktivnosti u uspostavi efikasnog sustava vođenja i zapovijedanja upotrebom modernih tehnologija.

- Advertisement -

Tijekom vježbe Podravina 2019. uvidjelo se gdje su određeni nedostaci u radio-komunikaciji te je radionica jedan od koraka u rješavanju tih nedostataka. Tako će znanja i vještine koje su polaznici stekli pridonijeti podizanju kvalitete njihova rada.

Prvi korak je bio uvođenje i početak korištenja UVI sustava na požarnom području Koprivnica. Efikasna radio-komunikacija jedan je od veoma važnih čimbenika u uspješnosti vatrogasne djelatnosti.

Tijekom radionice odrađene su sljedeće teme: Osnove radio-komunikacije, sustavi radio-komunikacije u vatrogastvu, analogni i hibridni sustavi, TETRA sustav, organizacija korištenja radio-komunikacija na intervenciji i uspostava jedinstvenog radiofonskog imenika.

Kompletna radionica održana je na sustavu Cisco Webex Meetings, koji je s povećanim funkcionalnostima ustupljen na besplatno korištenje tijekom pandemije izazvane virusom COVID-19.

Na radionici su sudjelovali mnogobrojni vatrogasci iz zajednica i stožernih društava s požarnog područja Koprivnica. Na prvoj radionici sudjelovali su i zapovjednik JVP-a Grada Koprivnice Marijan Kicivoj, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Vladimir Piškor i županijski zapovjednik Zvonimir Habijan.

- Advertisement -

Polaznici, svi redom, ocijenili su radionicu vrlo pozitivnom i kvalitetnom, ne samo sadržajem već i samu ideju te način realizacije u ovo vrijeme, koje ne dopušta održavanje klasičnih edukacija i osposobljavanja.

Radionicu je organizirala i provela Vatrogasna zajednica Općine Legrad, a sadržaje je polaznicima na zanimljiv, pristupačan, ali istodobno na stručan način prenio predavač zapovjednik VZO-a Legrad Darko Piškor.

“Vremena se mijenjaju za sve nas i u svim segmentima našeg života. Znamo da je jedan od osnovnih stupova vatrogasne djelatnosti stalna edukacija i usavršavanje, no u ovom novom pogledu svih nas na svijet i vatrogasci će se morati prilagoditi novoj paradigmi života.  Smatram da je ovo jedan od koraka u tom smjeru”, rekao je zapovjednik Darko Piškor.

Autor teksta i fotografije: Izvjestitelj VZ-a Koprivničko-križevačke županije Krešimir Juratović

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti