Nedjelja, 1. listopada 2023.

VINCEKOVO Đurđevački vinogradari obilježili za njih iznimno važan dan

Vincekovo označava novu vinogradarsku godinu i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu.

- Advertisement -

Nakon što su proslavili imendan svetog Martina, vinogradari i vinari proteklog su vikenda u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i Turističke zajednice obilježili Vincekovo koje je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana.

Vincekovo označava novu vinogradarsku godinu i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i raznolikoj gastro ponudi.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se okupili na Belevinama u klijeti Martina Jušte. Uz voditelja ceremonijala Matije Vogrinčića orezala se loza, objesili su se suhomesnati proizvodi, zalio se trs svojim plodom – vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu.

- Advertisement -

Vincekovo u Đurđevcu

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavi Vincekovog nazočili su i đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, brojni gosti, međaši i međašice te vinogradari iz mađarskog gradića Csurga.

“Točno pred godinu dana smo otvarali novo asfaltiranu nerazvrstanu cesti Mičetinac- Čepelovac. Planiramo asfaltirati i preostale brjegove pa ćemo i njih asfaltirati ako se vinogradari organiziraju i iskažu interes. Dolaskom lijepog vremena ponovno krećemo s radovima, a već ste i vi sami prijavili nove spojeve koje bi trebalo urediti. Asfaltirani vinogradarski putevi su pozivnica i za brojne turiste, olakšavaju pristup klijetima, ali se i lakše održavaju. Grad Đurđevac nastavlja s mjerama poticanja razvoja poljoprivrede, a jedna od novih mjera u ovoj godini je financiranje troškova prijave na najveće i najutjecajnije vinsko natjecanje u svijetu World Wines Awards. Bilo bi nam drago da imamo nekoliko prijava iz naše Udruge vinogradara i voćara”, rekao je gradonačelnik Janči.

Dodao je i kako je ovaj kraj poznat po brojnim vinogradima, a da đurđevački vinari proizvode vrhunska vina svake godine.

Okupljeni su uz tamburaše nastavili uživati u druženju i domaćem ručku, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti