Subota, 15. lipnja 2024.

ŽENE U ZNANOSTI Koprivničanka Antonia Ressler: ‘Važno je stvoriti međunarodnu, kvalitetnu mrežu suradnika’

Antonia je stipendistica Nacionalnog programa Za žene u znanosti, a govorila je o važnosti networkinga kao ključnog faktora za uspješnu karijeru u znanosti

- Oglas -

Na Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti u četvrtak, 11. veljače, Women in Adria, u suradnji s veleposlanstvom Kanade, L’Orealom Adria i Ramirom, organizirala je prvu online konferenciju Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu.

Naime, krajem 2015. UN je usvojio rezoluciju kojom je 11. veljače proglasio Danom žena u znanosti. 

Osnivačica i CEO Women in Adria Ivana Matić istaknula ja kako je cilj ove konferencije bio potaknuti razgovor o položaju žena u znanosti te popularizirati znanstvene karijere i studije iz područja prirodnih znanosti.

- Oglas -

– Najviše od svega se nadamo da će ova konferencija postati tradicija te da ćemo zajedno okupiti i izgraditi zajednicu žena u znanosti i farmaceutskom biznisu – rekla je Ivana Matić.

U uvodnom pozdravu kanadski veleposlanik Alan Bowman istaknuo je kako prosperitet i sigurnost učinkovitije napreduju u svijetu s većom prisutnošću žena u poslovnom svijetu, sigurnosnim snagama i znanosti.

– Njihova prisutnost dovodi do efikasnijeg i održivijeg poslovanja, boljih istraživanja, sigurnijeg društva te sveobuhvatne trgovine koja pogoduje široj populaciji. Trgovinski sporazum između Kanade i EU, CETA, najsuvremeniji je i najinkluzivniji trgovinski sporazum i potičem hrvatske tvrtke u vlasništvu žena, kao i sva poduzeća da ga u potpunosti iskoriste. Drago mi je da je kanadsko-hrvatska znanstvenica dr. Josipa Petrunić koja je izvanredan primjer uspjeha u znanosti i poslovanju dala svoju podršku ovom događaju. Veleposlanstvo će i dalje težiti pronalasku prilika za daljnju potporu boljim znanstvenim i poslovnim vezama između Kanade i Hrvatske u korist žena i muškaraca – rekao je Alan Bowman.

Na konferenciji je istaknuta činjenica kako žene nisu podjednako zastupljene i ravnopravne u svim društvenim i gospodarskim segmentima, no potrebno je istaknuti kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja s malim razlikama između žena i muškaraca zaposlenih u području znanosti.

Čak 48,4 % zaposlenih u znanosti čine žene, a inicijative kao što je Nacionalni program stipendiranja L’Oreal-UNESCO Za žene u znanosti već dugi niz godina pružaju podršku znanstvenicama, osvještavajući javnost o značaju njihovih znanstvenih doprinosa.

- Oglas -

U Hrvatskoj je nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti pokrenut je 2006., a od tada su kroz njega nagrađene 54 hrvatske znanstvenice. Ove godine, u 15-oj jubilarnoj godini provođenja programa pridružit će im se još četiri nove znanstvenice.

– Ponosni smo što ovaj program mijenja predodžbu o znanstvenicama u društvu, istovremeno ih potičući na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja –  izjavila je direktorica korporativnih komunikacija L’Oréala za Adria i Balkan regiju Irena Šarić Dombaj.

Irena Šarić Dombaj

Na online konferenciji svoje iskustvo podijelila je i Koprivničanka dr.sc. Antonia Ressler, znanstvenica i zaposlenica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Antonia je stipendistica Nacionalnog programa ‘Za žene u znanosti’, a govorila je o važnosti networkinga kao ključnog faktora za uspješnu karijeru u znanosti.

– Vrlo važno je stvoriti međunarodnu, kvalitetnu mrežu suradnika na koju se možete osloniti u bilo kojem trenutku, bilo u vidu suradnje, financijske potpore ili rada na znanstvenim projektima. Naravno, potrebno je uložiti puno truda i vremena kako bi se ona izgradila, ali i još važnije – kako bi se ona održala. Stoga apeliram na sve mlade znanstvenice i znanstvenike da se samostalno aktiviraju i grade svoja poznanstva kroz radionice i konferencije kako bi im se otvorile nove i zanimljive profesionalne prilike – istaknula je Antonia.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti