Subota, 22. lipnja 2024.

Žgaravica – kako ju liječiti i spriječiti?

U svakom slučaju, žgaravice se ne treba bojati. Zdrav način života i pravilna prehrana najbolji su način da se ovaj problem spriječi

- Oglas -

Žgaravica je prilično raširen problem, koji se najčešće javlja nakon konzumiranja određenih vrsta hrane, ali uzrok može biti i podizanje tereta ili saginjanje. Radi se o osjećaju žarenja u prsima ili abdomenu, a koji je posljedica ulaska želučane kiseline u jednjak.

Ako vam nije strana žgaravica nakon obroka, ovo je članak za vas jer ćemo vam u sljedećih nekoliko paragrafa objasniti kako je možete spriječiti ili, ako je za to prekasno, brzo i jednostavno izliječiti.

Nekoliko jednostavnih koraka omogućit će vam veliko olakšanje, ali imajte na umu da biste trebali posjetiti liječnika ako se ovaj problem javlja više puta tjedno. U tom slučaju, naime, ovo može biti simptom ozbiljnijih problema.

- Oglas -

No, ako vas ovo stanje tek ponekad zatekne nepripremljene, evo kako se s njime obračunati.

Što je žgaravica i kako nastaje?

Prije svega, potrebno je točno objasniti što je žgaravica. Kao što smo već rekli, žgaravica nastaje ulaskom želučanog sadržaja u jednjak. U tom slučaju želučana kiselina uzrokuje onaj poznati osjećaj žarenja u prsima točno iza prsne kosti, koji karakterizira ovaj problem.

Razlog tome je slabljenje donjeg sfinktera jednjaka, koji je zadužen za zadržavanje konzumirane hrane u želucu. Najčešći razlog ovome je tzv. GERB, odnosno gastroezofagealna refluksna bolest. Međutim, žgaravica može ukazivati i na bolesti jednjaka ili gastritis.

S obzirom da je u ogromnoj većini slučajeva žgaravica posljedica loše prehrane i nezdravog načina života i da se ne radi o ozbiljnom zdravstvenom problemu, ovaj problem se može riješiti lijekovima na prirodnoj bazi. Njih je vrlo lako pronaći u ponudama tvrtki kao što je Hedera i za njih vam nije potreban recept, a njihovo konzumiranje je prilično jednostavno.

Međutim, to nije vaša jedina opcija.

- Oglas -

Kako liječiti žgaravicu?

Žgaravicu možete liječiti pomoću tri različite vrste lijekova, a to su:

  • antacidi
  • H2 blokatori
  • inhibitori protonske pumpe

Antacidi djeluju na želučanu kiselinu na način da je neutraliziraju, što rezultira uklanjanjem tegoba. Njihova je velika prednost što djeluju prilično brzo, a mogu ih uzimati i trudnice. Međutim, djelovanje ovih lijekova ne traje dugo, zbog čega ih je potrebno uzimati nekoliko puta dnevno.

H2 blokatori, s druge strane, djeluju sporije, ali puno dulje pa ćete ih morati uzimati puno manje puta tijekom dana (dvaput je obično dovoljno).

Inhibitori protonske pumpe, pak, u potpunosti zaustavljaju proizvodnju želučane kiseline, što može biti iznimno važno ako postoje oštećenja probavnog sustava jer se na taj način oštećeno tkivo može oporaviti.

Naravno, možete očekivati da će za većinu ovakvih lijekova biti potreban recept, no u blažim slučajevima tablete za probavne smetnje na prirodnoj bazi su i više nego dovoljne za otklanjanje svih problema.

Kako spriječiti žgaravicu?

Žgaravica se često javlja kao posljedica nezdravog načina života pa neke jednostavne promjene u svakodnevnom ponašanju mogu u potpunosti ukloniti problem.

Primjerice, pretjerano uživanje u gaziranim pićima, masnoj i prženoj hrani, ali i stvarima poput čokolade, alkoholnih pića, crnog papra ili kave, lako može uzrokovati žgaravicu. Prestanak ili barem smanjenje pušenja također može puno pomoći, kao i povećana tjelesna aktivnost. Hranite se u manjim, ali češćim obrocima i nemojte jesti prebrzo ili neposredno prije odlaska na počinak.

Svaki od ovih koraka će vrlo brzo dovesti do poboljšanja.

Hrana i prehrana protiv žgaravice

Prehrana je, dakle, jedan od glavnih faktora koji doprinose stvaranju žgaravice. No, koje biste točno namirnice trebali jesti?

Mnogi orašasti plodovi, u prvom redu badem (i bademovo mlijeko), odlično djeluju kod ublažavanja žgaravice. Nadalje, rastapanje malo sode bikarbone u vodi je također odličan potez, a i mineralna voda može biti iznimno efikasna u uklanjanju ovog problema.

Unatoč raširenom vjerovanju da mlijeko pomaže kod žgaravice, dokazano je da to nije istina i mlijeko ne biste trebali konzumirati ako želite da se simptomi smire.

Pomalo neočekivani saveznik u borbi protiv žgaravice je limun, jedini pripadnik citrusa kojeg je preporučljivo koristiti u ovu svrhu. Razrijedite njegov sok u čaši vode i vrlo brzo vaši će problemi biti riješeni.

No, posebna priča kad su lijekovi protiv žgaravice u pitanju su čajevi. Bijeli sljez, đumbir i, posebno, kamilica odlično djeluju na vaš želudac u ovoj situaciji, samo je važno da ove čajeve ne pijete dok su jako vrući jer to može pogoršati problem. Komorač također pripada u ovu skupinu.

Funkcionalna žgaravica

Postoji nešto što se zove funkcionalna žgaravica, a to je vrsta žgaravice čiji uzrok nije sasvim poznat. Ona može nastupiti kao posljedica nekih drugih problema, a važno je napomenuti da u ovom slučaju inhibitori protonske pumpe imaju značajno manju efikasnost.

Pretpostavlja se da ovo stanje nastupa kao posljedica poremećene komunikacije nekog dijela probavnog sustava s mozgom, a za pravilnu dijagnozu važno je najprije isključiti GERB kao uzrok i ustanoviti da nije došlo do problema u pokretljivosti jednjaka. Dakle, ovo stanje se prepoznaje tek eliminacijom svih drugih mogućnosti.

U svakom slučaju, žgaravice se ne treba bojati. Zdrav način života i pravilna prehrana najbolji su način da se ovaj problem spriječi, a čak i ako se suočite s njim, na raspolaganju vam je pregršt metoda pomoću kojih ga možete ublažiti. Ipak, ako primijetite da se žgaravica javlja nekoliko puta tjedno, preporučljivo je da se obratite liječniku kako biste ustanovili o čemu se točno radi.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti