Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Županijski Stožer civilne zaštite donio brojne zaključke vezane uz borbu protiv koronavirusa

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla također je upozorila na važnost dosljednog pridržavanja epidemioloških mjera, posebno u situaciji kada raste broj novooboljelih

Preporučujemo

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko–križevačke županije Ratimir Ljubić u četvrtak je u Virju održao radni sastanak sa svim općinskim i gradskim stožerima civilne zaštite na području županije te predstavnicima Službe civilne zaštite Koprivnica, Policijske uprave koprivničko–križevačke, županijske Vatrogasne zajednice i županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Teme sastanka bile su trenutna epidemiološka situacija, provedbe odluka, uputa i preporuka nacionalnog Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te razmjena iskustava i analiza aktivnosti, uz dogovor o planovima za buduće razdoblje.

Sastanak županijskog Stožera civilne zaštite s načelnicima općinskih i gradskih stožera
Foto: kckzz.hr

Načelnik Ljubić uvodno je izvijestio prisutne o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Koprivničko-križevačke županije, osvrnuvši se na porast novooboljelih te je naglasio važnost pridržavanja svih epidemioloških mjera koje su na snazi.

Odlukom nacionalnog Stožera, okupljanja s preko 100 osoba mogu se dozvoliti uz suglasnost lokalnih stožera, koji imaju obvezu kontrolirati provedbu mjera i pružiti pomoć kod organizacije.

Podsjetio je kako je Stožer dao suglasnost županijskom Nogometnom savezu da na utakmicama županijskih liga može biti do 100 gledatelja bez COVID potvrda, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, no ako je riječ o više od 100 gledatelja, obavezne su COVID potvrde, uz suglasnost Stožera.

Naglasio je kako je na lokalnim stožerima da kontroliraju provođenje mjera na takvim i sličnim okupljanjima, kako bi se izbjeglo širenje zaraze i potencijalna žarišta.

“Zahvaljujem svima na dolasku i što ste prepoznali važnost ovog sastanka za smjernice oko budućih postupanja lokalnih stožera. Važno je da ujednačimo djelovanje civilne zaštite na području cijele naše županije, kako bismo, prije svega, dali još veći doprinos sigurnosti naših građana, posebno u vrijeme epidemije koronavirusa. Trenutno je interes za cijepljenjem iskazalo oko 40.000 građana, odnosno 46 posto odrasle populacije te nastavljamo s daljnjom organizacijom lokacija i punktova kako bismo svima omogućili da se što brže i lakše cijepe. Zbog velikog interesa građana, nova lokacija za cijepljenje, umjesto bivše COVID ambulante, je dvorana Srednje škole Koprivnica, a termini su i dalje ponedjeljkom, srijedom i petkom. Ove subote nas u Koprivnici očekuje i javni poziv za cijepljenje bez najave, 25. kolovoza cijepi se u Đurđevcu, a novi javni poziv je 29. kolovoza u Križevcima. Nakon toga ćemo, u skladu s odlukama nacionalnog Stožera, organizirati jesensku shemu cijepljenja”, rekao je načelnik Ljubić te dodao kako je potrebno pripremiti se za eventualnu mogućnost poplava.

Također, osvrnuo se i na skori početak školske godine, dodavši kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja dati konkretne smjernice, u suradnji s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Načelnicima je zahvalio na dosadašnjoj korektnoj i konstruktivnoj suradnji koja je ključna za stabilno stanje na području civilne zaštite te ih pozvao na još veću aktivnost u nadzoru provođenja mjera Nacionalnog stožera.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla također je upozorila na važnost dosljednog pridržavanja epidemioloških mjera, posebno u situaciji kada raste broj novooboljelih te je pozvala sve građane da se cijepe u što većem broju, kako bi se spriječile teže posljedice, hospitalizacije i ponovni pritisak na zdravstveni sustav.

Podsjetila je kako smo bili prva županija koja je organizirala masovno cijepljenje na punktovima, kao i u općinama, a sada je građanima dana mogućnost da na više lokacija prime prvu ili drugu dozu cjepiva, kojih ima u dovoljnim količinama.

Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić naglasio je dosadašnju dobru komunikaciju s načelnicima lokalnih stožera i suradnju na zajedničkom rješavanja problema te je naglasio kako im je Služba civilne zaštite i nadalje na raspolaganju za svaku pomoć.

Ono što predstoji je revidiranje planskih dokumenata za procjenu rizika, kako bi se vidjelo gdje je potrebno nešto izmijeniti, kao i osposobljavanje članova lokalnih stožera i načelnika općina koje provodi Ravnateljstvo civilne zaštite, što je i zakonska obveza.

Uime Policijske uprave koprivničko–križevačke obratio se načelnik Miroslav Puž koji je kroz kratku analizu okupljene upoznao s aktivnostima nadzora mjera samoizolacije i liječenja u kući kojih je od početka epidemije bilo 11.920.

Također, policajci su proveli 13.243 nadzora ugostiteljskih objekata, a važno je spomenuti i evidentiranih 10 kaznenih djela koja se odnose na osobe kojima je određeno liječenje u kući, a nisu se toga pridržavale.

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice i zamjenik načelnika Stožera Zvonimir Habijan govorio je o Zakonu o vatrogastvu i obvezama jedinica lokalne samouprave, kao i planovima zaštite od požara te je predstavio informacije o požarnoj sezoni, angažmanu vatrogasaca i vatrogasnoj strukturi na području županije.

Na kraju sastanka obratila se pročelnica Melita Ivančić, koja je zadužena za poslove zaštite i spašavanja, kao i za komunikaciju s javnošću te zaključila kako je komunikacija unutar svih sastavnica civilne zaštite nužna i izuzetno važna kako bi se pravovremeno odgovorilo na sve vrste ugroza, a što se posebno pokazalo na primjeru epidemije koronavirusa, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti