Srijeda, 22. ožujka 2023.

Boris Vujčić: Nakon uvođenja eura plaće su u svim zemljama rasle brže

Proces izbora izgleda hrvatskih euro kovanica nastojao je biti uključiv, konzultirali smo sve od struke pa do najšire hrvatske javnosti, istaknuo je Vujčić.

Preporučujemo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u srijedu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 10. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a nedavno je objavio kako će na kovanicama eura biti šahovnica, karta hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica.

“Na svim kovanicama bit će motiv šahovnice, a što se tiče dodatnih motiva, na kovanici od dva eura je karta RH, na jednom euru kuna, 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a u najmanjim u smislu vrijednosti, ali i fizičkom obujmu motiv glagoljice. Mi smo raspravili i neke druge stvari, mogu potvrditi da sve naše aktivnosti po pitanju ispunjavanja kriterija po ulasku u devizni tečajni mehanizam ide u skladu s internim planom kojeg smo si zadali. Radimo i na ispunjavanju kriterija konvergencije, dakle, zdrav i održiv rast, a u isto vrijeme eliminiranje raznih vrsta neravnoteža i ono što je građanima najviše poznato, to su kriteriji iz Maastrichta. Dakle, i inflacija i kamatne stope i devizni tečaj, a poglavito fiskalni kriterij. Sutra bismo trebali usvojiti smjernice za izradu proračuna. Imali smo dobru i konstruktivnu raspravu u resorima i mi kao Vlada. Mislim da je ova Vlada pokazala vrlo jasno kako gleda i kakav je smjer njene fiskalne politike”, rekao je Zdravko Marić te dodao kako su četiri godine zaredom smanjivali udio javnog duga u BDP-u.

Guverner Boris Vujčić je istaknuo kako je zadovoljan što smo prošli s uvodnim dijelom procesa postupka uvođenja eura, piše RTL.

“Proces izbora izgleda hrvatskih euro kovanica nastojao je biti uključiv, konzultirali smo sve od struke pa do najšire hrvatske javnosti. Zahvaljujem se građanima koji su se odazvali na anketu, odaziv je bio i više nego dobar. Idući ponedjeljak HNB će objaviti i natječaj za grafičko rješenje, dizajn kovanica”, izjavio je Boris Vujčić.

Što se tiče cijena i plaća, Vujčić je rekao da ono što se do sada pokazalo u svim zemljama EU, jest da se u zemljama koje su uvele euro, povećao standard života.

“Plaće su rasle brže nego cijene, tako da nema razloga za ne očekivati da tako ne bude i u Hrvatskoj. Imamo i podatke, detaljno smo proveli analizu od zemlje do zemlje”, dodao je Vujčić.

Što se tiče kontroliranja porasta cijena, Vujčić je rekao da će se uspostaviti kontrolni mehanizmi.

“Oni su prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene i u kunama i u eurima prije uvođenja i nakon uvođenja eura. Pomoći će ljudima da transparentno vide cijene i da u samom trenutku konverzije netko ne iskoristi trenutak da promijene cijene. To se pokazao kao dobar mehanizam u ostalim europskim zemljama koje su ga koristile”, rekao je.

“U analizama koje smo do sada radili, građani na prvo mjesto od prijetnji vide upravo mogući rast cijena. To smo kao što je guverner rekao, vidjeli u drugim zemljama. Taj efekt nije bio velik kao što bi netko očekivao, međutim, uzevši u obzir okolnosti i činjenicu da smo i dalje u pandemiji, već dulji niz godina imamo jaka monetarna opuštanja, svakako treba voditi računa kako upravljati, tržište je glavni korektiv”, izjavio je Marić.

Za očekivati je, kaže Marić, da bi cijene mogle porasti, odnosno, da trgovci to učine.

“Mi ćemo od formalne odluke već uvesti obvezu o dualnim cijenama, građani će moći pratiti i utjecati sa svoje strane, ali tržište je to koje određuje cijene”, rekao je Marić.

Guverner Vujčić rekao je kako bi prva odluka o određivanju tečaja eura trebala bi biti tijekom iduće godine, piše RTL.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti