Petak, 25. lipnja 2021.

Božinović: Brojevi zaraženih rastu jer se opuštamo u nekim segmentima

U Hrvatskoj imamo režim ozbiljnih mjera koji je sada na snazi, a koje su sigurno među najmanje restriktivnim mjerama u EU, rekao je

Preporučujemo

Na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović odgovorio je na pitanje kakve će biti daljnje epidemiološke mjere.

– Mi od početka tvrdimo i tako komuniciramo da se situacija prati iz dana u dan. Posljednjih dana vidimo da dolazi do ubrzanog širenja virusa u nekim dijelovima Hrvatske, što opravdava i ovaj pristup da bi trebalo o mjerama razmišljati u prvom redu na županijskoj razini. Ako imate županije u zelenom, a ima ih i nekoliko koje su u crvenom pa i u tamnocrvenom, onda je opravdano te mjere na neki način kreirati na županijskoj razini. To naravno ne znači da se situacija na treba pratiti na razini cijele Hrvatske – rekao je Božinović te dodao kako u Hrvatskoj imamo ozbiljan režim mjera koji je sada na snazi iako su sigurno među najmanje restriktivnim mjerama u Europskoj uniji.

– Režim će se održati ako svatko za sebe preuzme odgovornost, no to ne znači da bilo tko bježi od odgovornosti. Ali, ako netko misli da će izbjegavanjem onoga što je propisano prevariti Stožer, zapravo je veoma u krivu jer time pridonosi lošoj epidemiološkoj situaciji. Važno je pogotovo, one elementarne i osnovne epidemiološke mjere primjenjivati iz dana u dan – istaknuo je.

Božinović je spomenuo kako je prije nekoliko dana izašao u Njemačkoj analitički članak u kojem su najbolji stručnjaci govorili oko širenja koronavirusa u otvorenom i zatvorenom prostoru, a koji su istaknuli u članku sve ono što je već odavno sadržano u svim odlukama i preporukama Stožera i HZJZ-a.

Polazišna točka, kaže Božinović je ta da se zapravo na otvorenom prostoru događa manje zaraza, ali ne isključuje se zaraza ako se ljudi grupiraju i ako nema fizičke distance, a da su zatvoreni prostori glavni razlozi ili mjesta gdje se širi koronavirus.

– Ako to prihvati kao činjenicu svatko tko uđe u zatvoreni prostor, trebao bi prije svega razmisliti o tome jeli taj prostor prozračen, postoji li razmak između ljudi, nose li svi maske, i ako se ti elementi zadovolje onda je minimalan rizik da će se proširiti infekcija. Ovo što se brojevi povećavaju očito je dokaza da se opuštamo u nekim segmentima i zato rastu. Ako budemo discipliniraniji neće rasti – rekao je Božinović.

Najnovije objave