Utorak, 16. srpnja 2024.

Čitatelj: Učinjen je ogroman propust prilikom trijaže zaražene osobe u koprivničkoj bolnici

Osoba za koju je postojala osnovana sumnja da je zaražena koronavirusom svjesno je stavljena na odjel koji nije namijenjen pacijentima s takvom vrstom bolesti i zaraze čime se svjesno ugrožavalo zdravlje i život drugih oko nje. Nepojmljivo, ističe naš čitatelj. Ravnatelj bolnice Mato Devčić rekao je da zbog privatnosti pacijenata ne mogu odgovarati na ovakve naše upite i da oni sve rade prema protokolu.

- Oglas -

U redakciju portala Klikaj.hr dobili smo anonimnu elektroničku poštu u kojoj pošiljatelj tvrdi da se dogodio ogroman propust glede trijaže pacijenata zaraženih koronavirusom u Koprivnici.

U nastavku vam donosimo cijeli tekst anonimnog pošiljatelja.

“Ovim putem bih Vas htio obavijestiti o jednom ogromnom propustu vezanom uz Covid-19, a koji se zbio u koprivničkoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”.

- Oglas -

Naime, u navedenoj bolnici na odjel gastroenterologije stacionirana je osoba koja je pokazivala simptome koronavirusa – povišena temperatura, otežano disanje, povraćanje.

Primljena osoba je starije životne dobi čiji je član uže obitelji djelatnik hitne službe te iste bolnice.

Prema uputama bolnice, primaju se isključivo hitni pacijenti kroz odjel objedinjenog hitnog bolničkog prijama te se u šatoru odmah kraj bolnice pregledavaju pacijenti za koje se sumnja da imaju koronavirus te ukoliko se ustanovi da imaju simptome koji upućuju na virus bit će upućeni izravno u izolaciju. Navedena osoba testirana je tek nakon što je već nekoliko dana prethodno testiranju boravila na navedenom odjelu (testirana tek 18. travnja). Uzimajući u obzir upute bolnice, postavlja se pitanje kako je osoba koja je pokazivala sve glavne simptome koronavirusa stacionirana na odjelu gastroenterologije u sobi s osobama koje nisu zaražene te time ugrozila život i zdravlje tih osoba, kao i djelatnika i medicinskih sestara na tom odjelu? Zašto navedena osoba nije bila testirana na Covid-19 i stavljena direktno u izolaciju ili stacionirala na odjel infektologije?

Budući da je član uže obitelji zaražene i sam djelatnik hitne službe koji radi trijažu pacijenata isti je morao biti upoznat sa simptomima koronavirusa i procedurom u slučaju sumnje da je neka osoba zaražena.

Učinjen je ogroman propust prilikom trijaže zaražene, što je samo po sebi već nedopustivo, a tim više da se radi o članu obitelji osobe zaposlene u hitnoj službi te iste bolnice.

- Oglas -

Samo po sebi se nameće pitanje da li se tu radilo o propustu koji i nije baš bio “slučajan”?

Dakle, osoba za koju je postojala osnovana sumnja da je zaražena koronavirusom svjesno je stavljena na odjel koji nije namijenjen pacijentima s takvom vrstom bolesti i zaraze čime se svjesno ugrožavalo zdravlje i život drugih oko nje, nepojmljivo”.

Za komentar ovog anonimnog pisma zamolili smo ravnatelja koprivničke bolnice.

– Uzimajući u obzir da upit sadrži strogo osobne podatke koji se odnose na zdravlje pacijenta, nismo u mogućnosti odgovoriti na iste postavljene u vašem upitu. Nadalje, sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, pacijent ima pravo na privatnost, koju bismo odavanjem informacija koje tražite narušili. Želim Vas informirati kako se u Općoj bolnici Koprivnica provode sve mjere propisane od Vladinog nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te epidemiološke službe i bolničkog koordinatora za Covid-19 epidemiju. Sukladno tome s pacijentima se postupa isključivo prema tim protokolima te nisu moguća odstupanja od istih – istaknuo je dr. med. Mato Devčić.

Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice
Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice // Foto: Zvonimir Markač
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti