Četvrtak, 29. veljače 2024.

FOTO U Rečkom Polju blagoslovljen križ podignut darovima mještana i župljana

Križ je blagoslovio i misu predslavio mons. Leonard Markač, župnik u Močilama, uz koncelebraciju župnika Župe svetog Leopolda Dominika Vukalovića

- Oglas -

Rečko Polje raštrkano je naselje s oko 50 kućanstava, a nalazi se u produžetku Crnogorske ulice u Koprivnici, iza nekadašnjeg restorana “Črna Gora”.

Od osnutka 2010. godine to naselje pripada Župi Svetog Leopolda, a prije je pripadalo Župi Reka. Teritorijalno pripada pod grad Koprivnicu.

Već se davno rodila ideja da se kao kršćansko obilježje u naselju postavi jedan križ, ali ideja do danas nije bilo realizirana.

- Oglas -

Na inicijativu župnika Dominika Vukalovića svi mještani Rečkog Polja radosno su ne samo prihvatili, nego i poduprli tu ideju.

Darovima mještana, stalnih i onih koji imaju samo privremeno boravište i vikendice, te ostalih župljana spomenute župe, ovaj križ je podignut na ukras cijelom Rečkom Polju i Župi svetog Leopolda.

Troškovi su bili oko 14.000 kuna, a toliko se otprilike i skupilo u darovima i donacijama gore spomenutih mještana, župljana i drugih dobročinitelja te je križ podignut uz dobru volju, ljubav i znanje nekoliko mještana koji su ga i “za Bog plati” i izgradili na čast i ponos svima koji će kraj njega prolaziti i pokloniti mu se.

U subotu, 21. kolovoza, kod križa se u večernjim satima predslavila misa te je blagoslovljen križ.

Križ je blagoslovio i misu predslavio mons. Leonard Markač, župnik u Močilama, uz koncelebraciju župnika Dominika.

- Oglas -

Mons. Markač je u propovijedi naglasio da nitko od nas križ ne može izbjeći, da je on dio naših života, no da ćemo uz Isusa Krista svaki križ moći lakše prihvatiti i nositi.

Na misi se okupio veliki broj domaćih župljana, kao i hodočasnika iz drugih župa, među kojima je bio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Na misi je pjevao župni zbor svetog Leopolda uz pratnju voditeljice i orguljašice Nikoline Sinković.

Na kraju mise župnik i Koprivnički dekan Dominik Vukalović zahvalio je svima koji su došli i sudjelovali na misi, kao i onima koji su pridonijeli da se križ podigne na ponos svima.

Nakon mise, župnik je pozvao sve prisutne na druženje za zajednički stol.

U podnožju križa nalazi se natpis: “Na slavu Trojedinom Bogu ovaj je križ podignut darovima mještana Rečkog Polja i župljana. Rečko Polje 21.VIII. 2021”.

 

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti