Utorak, 5. prosinca 2023.

Nakon velikog požara, Eko papir uložio 23 milijuna kuna u novi proizvodni pogon u Goli

Trenutačno Eko papir zapošljava 132 djelatnika, a više od stotinu njih je s područja Općine Gola. U planu je dogodine zaposliti još 20-ak djelatnika, kupiti još novih strojeva i povećati kapacitete. Plan je uložiti još oko pet milijuna kuna.

- Advertisement -

U noći s Uskrsa na Uskrsni ponedjeljak buknuo je veliki požar u proizvodno-poslovnoj zgradi u sklopu tvornice Eko papir u Goli.

Požar je nastao uslijed kvara na električnoj instalaciji u proizvodnom pogonu, izgorjeli su strojevi i cjelokupni inventar, a također je došlo i do urušavanja krovne konstrukcije na većem djelu krovišta zgrade. Šteta je bila ogromna, veća od 20 milijuna kuna.

Za osnivača i vlasnika Darka Matošić i njegova sina Krešimira, ujedno i direktora u tvrtki, ali i za brojne radnike čija su radna mjesta bila ugrožena, kao da se srušio cijeli svijet.

- Advertisement -

Ipak, nakon samo sedam mjeseci na istom mjestu tvrtka Eko papir izgradila je novi proizvodni pogon s najmodernijim strojevima. Uloženo je 23 milijuna kuna.

Trenutačno Eko papir zapošljava 132 djelatnika, a više od stotinu njih je s područja Općine Gola. U planu je dogodine zaposliti još 20-ak djelatnika, kupiti još novih strojeva i povećati kapacitete. Plan je uložiti još oko pet milijuna kuna.

Darko Matošić, osnivač i vlasnik tvrtke Eko papir
Darko Matošić, osnivač i vlasnik tvrtke Eko papir // Foto: Zvonimir Markač

– Proizvodimo papirnate vrećice za sve moguće namjene. Sve to završava u 90 posto slučajeva u zemljama Europske unije. Ovo za nas znači ponovni život. Zahvaljujemo svima koji su nam na bilo koji način pomogli u cijeloj ovoj priči, od dobavljača koji su nam na vrijeme isporučivali strojeve i izvođača radova koji su se trudili da što prije naprave svoj dio posla do naših kupaca koji su pokazali veliko razumijevanje za situaciju i čekali su da obnovimo proizvodnju. Nisu nas ostavili na cjedilu. Posebna zahvala ide i brojnim vatrogascima koji su uspjeli spriječiti širenje požara na druge objekte – istaknuo je Darko Matošić.

Svečanosti otvorenja novog proizvodnog pogona prisustvovali su brojni uzvanici među kojima su bili i župan koprivničko-križevački Darko Koren i njegovi zamjenici Darko Sobota i Ratimir Ljubić, poslovni partneri, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković i ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat.

– Izražavam veliko zadovoljstvo što je tvrtka Eko papir smogla snage i uložila u izgradnju novog proizvodnog pogona. Za našu Golu to znači očuvanje radnih mjesta, znači život i opstojnost na ovom području. Mladi ljudi ostaju ovdje jer imaju zaposlenje, a mi brinemo o infrastrukturi i ostaloj logistici. U ovo božićno vrijeme ovo je jedna lijepa, krasna priča. Na Uskrsni ponedjeljak za nas je bila tužna, a danas je sretna i ja sam kao načelnik sada sretan i zadovoljan čovjek. Zahvalan sam svima koji su pomogli na ovom putu – kazao je Milinković.

- Advertisement -

Ministar je rezanjem vrpce i službeno u rad pustio novi proizvodni pogon u Eko papiru, a blagoslovio ga je vlč. Ozren Bizek, župnik u Peterancu, u kojem je obitelj Matošić i pokrenula proizvodnju još 1998. godine u poslovnom prostoru u sklopu njihove obiteljske kuće sa sedam zaposlenih.

2001. godine kupljene su proizvodne hale u Goli, na državnoj cesti uz neposrednu granicu s Mađarskom, gdje se i danas odvija proizvodnja. U razvoj društva se ulaže kontinuirano.

Do 2010. godine proizvodili su ravne papirnate vrećice, a 2011. godine u asortiman uvode i vrećice s ručkom.

Proizvodni pogon u Eko papiru

Od 2011. do 2018. godine dolazi do novog ciklusa investicija, moderniziraju proizvodnju, povećavaju izvoz, broj zaposlenih, povećavaju konkurentnost te 2018. godine završava ciklus investicija i ostvaren je najveći prihod i izvoz do tada. U kategoriji malih poduzeća za 2015. godinu dobili su Zlatnu kunu.

U travnju 2019. godine kontinuirani razvoj poduzeća nakratko je prekinut požarom. Izgorjelo je čak 60 % imovine.

Do prosinca ove godine, unatoč svim problemima, ostvareni su prihodi od prodaje 2 % veći u odnosu na 2018. godinu.

– Misija i vizija ove tvrtke, naglasio je Darko Matošić, jest proizvodnjom ambalaže od papira zadovoljiti potrebe kupaca kvalitetom i cijenom uz istovremeno ostvarivanje profita, ostvariti uspješan poslovni razvoj uz zadovoljstvo zaposlenih i ostalih zainteresiranih strana koje u Eko papiru mogu prepoznati pouzdanog partnera. Tvrtka posluje na načelima održivog razvoja. Postavljanjem ambicioznih, ostvarivih i mjerljivih ciljeva teži zauzimanju vodećeg mjesta u svojoj branši.

Ministar Horvat, pak, prilikom svečanosti otvorenja novog proizvodnog pogona zaželio je da tvrtka ostvari barem dva posto poslovnog rasta i da se planiranih pet milijuna kuna daljnjih ulaganja ostvari već u prvoj polovici iduće godine. Isto tako, zaželio je da radnicima raste plaća u 2020. godini maksimalno koliko će proizvodni proces to dozvoljavati.

Rekao je i da će se rezultati rasta gospodarstva za Hrvatsku u 2019. godini pokazati i više nego dobrima.

– Sistematizirani podaci koji će biti predočeni u veljači pokazat će da su tijekom ove godine rasle investicije, industrijska proizvodnja, investicije u inovacije i da je rastao izvoz – zaključio je ministar, naglasivši da se u Hrvatskoj sada poslovanje otvara unutar dva dana.

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti