Nedjelja, 25. veljače 2024.

Grad Novi Marof kao pozitivan primjer odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom

Odlagalište otpada Čret desetljećima je predstavljao velik problem za Grad Novi Marof, ali i cjelokupno stanovništvo. Uspješno je sanirano. Napravljeno je novo reciklažno dvorište, nabavljena su nova komunalna vozila i spremnici za prikupljanje otpada. I na tome u gradskoj upravi ne misle stati

- Oglas -

Po pitanju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom iznimno puno toga je napravilo posljednjih godina na području Novog Marofa.

Odlagalište otpada Čret desetljećima je predstavljao velik problem za Grad Novi Marof, ali i cjelokupno stanovništvo. Riječ je bilo o odlagalištu na koje se odlagao otpad prikupljen na području Novog Marofa od 1963. do 2015. godine kada se prestalo s dovozom otpada.

Kako su nam istaknuli iz novomarofske gradske uprave, za vrijeme rada odlagališta odlaganje otpada se nije vršilo na sanitaran način, odnosno otpad se odlagao na neuređeno odlagalište. Na odlagalištu se nisu provodile mjere kojima bi se smanjio njegov štetan utjecaj na okoliš. Drugim riječima, procjedne vode su nekontrolirano odlazile u podzemlje, nije se vršilo otplinjavanje otpada, nije izgrađen sustav za odvodnju oborinskih voda niti je bilo ograđeno. Problem je bio i što udaljenost odlagališta od rijeke Bednje varira od 60 metara u sjevernom dijelu odlagališta do 15 metara u jugoistočnom dijelu odlagališta.

- Oglas -

Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret završeni su u travnju 2021. godine. Ovaj je projekt bio od iznimne važnosti za Grad Novi Marof zato što je konačno, nakon nekoliko desetljeća nepropisnog odlaganja otpada, sanirano i zatvoreno odlagalište.

– Sanirano je oko 184.000 kubičnih metara otpada, a tlocrtna površina saniranog tijela odlagališta iznosi oko 21.121 kvadratnih metara. Cjelokupna sanacija odrađena je u skladu s pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada kategorijama i uvjetima rada za odlagalište otpada – istaknuo je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa
Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Projekt sanacije odlagališta Čret iznosio je 17.488.025,75 kuna (oko 2.321.060 eura), a projekt bi bilo nemoguće provesti, kako kažu iz gradske uprave, bez sufinanciranja iz Kohezijskog fonda u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Prijavom na javni poziv, dodaju, ostvareno je sufinanciranje u maksimalnom iznosu od 85 posto prihvatljivih troškova, odnosno 13.287.540,64 kuna (oko 1.763.560 eura). Usto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je provedbu projekta davanjem sredstava pomoći u iznosu do najviše 1.563.240,08 kuna (oko 207.478 eura), odnosno 10 posto prihvatljivih troškova projekta.

Gradonačelnik Novog Marofa podsjetio je da se zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova došlo do kraja ovog izuzetno vrijednog projekta za Grad Novi Marof i okolicu.

- Oglas -

– Nakon 1963. godine, sada već dvije i pol godine imamo sanirano odlagalište otpada. Ovaj velik ekološki i politički problem riješili smo za samo pet godina. Novi brijeg u marofskoj dolini rijeke Bednje sad je na ponos i građanima i aktualnoj gradskoj vlasti – rekao je Siniša Jenkač.

Upravo je na saniranom odlagalištu Čret održana svečana sjednica novomarofskog Gradskog vijeća početkom rujna ove godine.

– Prije 30-tak godina tu je bilo odlagalište, a danas imamo prekrasan brijeg, sanirano odlagalište na kojem nema više smeća ni ostalih problema – poručio je tom prigodom novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Sjednici je, među ostalim, prisustvovao i premijer Andrej Plenković.

– Što se tiče investicija i projekata, poput ovih u Novom Marofu, nema ni jednog dijela Hrvatske gdje se ne osjeća veliki investicijski ciklus koji doprinosi odličnim gospodarskim pokazateljima – rekao je tada premijer Plenković.

Na lokaciji odlagališta Čret se otpad, dakle, više ne odlaže, a komunalni otpad koji nastaje na području grada Novi Marof organizirano prikuplja komunalno poduzeće Novokom d.o.o. iz Novog Marofa i odvozi na Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica u Koprivničkom Ivancu. No, problema se uvijek nađe.

– Na području grada Novog Marofa povremeno se zbog neodgovornih pojedinaca na određenim lokacijama stvaraju divlji deponiji otpada. Komunalno redarstvo Grada Novog Marofa, ako se uspije utvrditi tko je odložio otpad, postupa prema neodgovornim pojedincima, a ako nije moguće utvrditi tko je odložio otpad, Grad Novi Marof iste pokušava sanirati čim prije kako bi se izbjeglo stvaranje divljih odlagališta čija bi sanacija onda kasnije iziskivala značajna novčana sredstva. Također, problem su i stari rukavci rijeke Bednje u kojima neodgovorni pojedinci odlažu otpad – rekao nam je Jurica Plantak, privremeni pročelnik za gospodarstvo, javnu nabavu i programe i fondove Europske unije.

Reciklažno dvorište u Novom Marofu
Reciklažno dvorište u Novom Marofu // Foto: Novokom

Paralelno sa sanacijom odlagališta Čret, u veljači 2021. godine s radom je započelo i novo reciklažno dvorište, koje se nalazi iza autobusnog kolodvora u Novom Marofu, a čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Projekt je to bio vrijedan nešto više od 3 milijuna kuna (oko 398.168 eura), a iznos koji je sufinancirala Europska unija bio je 2,5 milijuna (oko 331.807 eura). Reciklažnim dvorištem upravlja tvrtka Novokom, a namijenjeno je odlaganju manjih količina otpada koje odgovaraju količinama koje nastaju i sakupljaju se u kućanstvu.

Spremnici za odvojeno prikupljanje otpada
Spremnici za odvojeno prikupljanje otpada // Foto: Grad Novi Marof

Nabavljeni su i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, njih nekoliko tisuća. Spremnici su od PEHD materijala, dimenzija i dizajna prema normi EN 840-1 te sigurnosnih i zdravstvenih zahtjeva sukladno normi EN 840-6, s utorom za ugradnju identifikacijskog čipa, poklopcem otpornim na lomove i gumenim kotačima s metalnom osovinom, kazali su nam u novomarofskoj gradskoj upravi.

Nadalje, tvrtka Novokom je nabavila prošle godine i dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpadnog papira i plastike kapaciteta 16 kubičnih metara te glomaznog otpada kapaciteta 7,5 kubičnih metara vrijedna oko 395.000 eura za što su osigurana sredstva Europske unije u iznosu od oko 62 posto, a ostatak kreditnim zaduženjem. Ujedno su i educirali građane kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti reciklažno dvorište pa su se tako stvari drastično popravile po pitanju gospodarenja otpadom i zaštite okoliša.

– Građani sada imaju mogućnost odvajanja papira, plastike, metala, tekstila i biootpada na kućnom pragu. Također se vrši i edukacija stanovništva izradom edukativnih materijala. Nabavljano je i mobilno reciklažno dvorište koje će stanovnicima udaljenijih naselja omogućiti prikupljanje otpada koji ne mogu odvajati na kućnom pragu – kazao je Plantak.

Reciklažno dvorište u Novom Marofu
Reciklažno dvorište u Novom Marofu // Foto: Novokom

Da stvari idu zaista na bolje, dodaje, najbolje je vidljivo u reciklažnom dvorištu gdje svake godine dolazi do povećanja prikupljenog otpada, što znači da su građani Grada Novog Marofa postali odgovorniji po pitanju zbrinjavanja otpada.

– Također, povećavaju se i količine selektiranog otpada koji se prikuplja na kućnom pragu što je isto pozitivan pokazatelj – zaključio je Plantak.

Iako su po pitanju gospodarenja otpadom zaista puno napravili, u novomarofskoj gradskoj upravi ne skrivaju ambicioznost za buduće projekte.

– U nadolazećem razdoblju u planu je da se na za to predviđenom području izgradi reciklažno dvorište za građevinski otpad te kompostana. Riječ o ogromnoj investiciji vrijednoj između 465.000 i 665.000 eura, no u bližoj budućnosti želimo ići upravo u tom smjeru kako bi se postigao željeni cilj u količini prikupljenog otpada. Grad Novi Marof kontinuirano ulaže sredstva u projekte koji će poboljšati gospodarenje otpadom na području grada Novog Marofa, a tome i pridonose stanovnici Novog Marofa koji koriste dane mogućnosti po pitanju zbrinjavanja otpada. Posebno nam je drago da smo zaista velik novac privukli iz europskih fondova – zaključio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač
Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač // Foto: Grad Novi Marof

*Ovaj članak donosimo u sklopu projekta ‘Klikaj za zaštitu okoliša’ koji je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti