Subota, 2. prosinca 2023.

Hrvatska službeno primljena u eurozonu, poznat i konačni tečaj po kojem će se kune mijenjati u euro

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Hrvatska pristupa eurozoni zato što smatra da je to u interesu građana

- Advertisement -

Vijeće Europske unije donijelo je odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna, donosi HRT.

Europska komisija u svojem izvješću istaknula je da je Hrvatska spremna za uvođenje eura od 1. siječnja 2023. Čelnici država članica EU-a 24. lipnja su podržali preporuku o ulasku Hrvatske u europodručje. Odredit će se i fiksni tečaj kune i eura.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Hrvatska pristupa eurozoni zato što smatra da je to u interesu građana.

- Advertisement -

“Tako dižemo svoj kredibilitet i reputaciju na financijskim tržištima, prema svim međunarodnim institucijama osobito onima ekonomskog i financijskog karaktera, te prema različitim investitorima i agencijama za kreditni rejting”, rekao je premijer Plenković.

Ovo je ogroman povijesni dan za Hrvatsku, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

“Odluke koje su donesene na Vijeću označavaju nešto fantastično u našoj povijesti. Vjerujem da je ovo vrlo veliki dan za Europsku uniju, za europsku monetarnu uniju jer činjenica da će Hrvatska postati 20 članica eurozone je vrlo jasan signal da europska integracija traje usprkos svim izazovima s kojima smo suočeni. Ovo je snažna pozitivna poruka svim našim građanima, klijentima i svim našim tržištima”, rekao je Zdravko Marić.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti