Subota, 21. svibnja 2022.

HZJZ objavio krive podatke o (ne)cijepljenima i umrlima, sada kažu da je to bila greška

Svi brojevi idu u prilog cijepljenju i dokazuju da cjepivo najbolje štiti od teške kliničke slike i od potrebe za respiratorom te od umiranja, priopćili su iz HZJZ-a

Preporučujemo

U dva tjedna izvješća o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj objavljen je podatak da među umrlima i među osobama na respiratoru ima više cijepljenih nego necijepljenih.

U ta dva izvješća, s podacima do zaključno 21. studenog, u posljednjem stupcu u tablici 13., zbog ljudskog je faktora nastala greška prilikom unosa brojeva, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pažljiv čitatelj shvatit će, dodaju, da je u podlozi tih objavljenih podataka nenamjerna greška. U istoj se tablici navodi i niz točnih brojeva koji jasno pokazuju trend, a to je da je unutar sedam dana broj preminulih koji nisu cijepljeni oko 70 posto, ista situacija je i s ljudima na respiratoru – u jednom tjednu na respiratoru je završilo je oko 65 posto necijepljenih, a u drugom čak 79 posto.

“Svi brojevi idu u prilog cijepljenju i dokazuju da cjepivo najbolje štiti od teške kliničke slike i od potrebe za respiratorom te od umiranja. Nažalost, među cijepljenim osobama ima i onih kojima je imunitet značajnije oslabio, zbog starije životne dobi i/ili pojedinih komorbiditeta. Međutim, za veliku većinu osoba koje su cijepljene i pogotovo onih koje su primile booster dozu cjepiva, postignut je željeni cilj, a to je zaštita zdravlja i života u okolnostima borbe s COVID-19. Dapače, vijesti koje pristižu iz Izraela govore da booster doza pruža dobru zaštitu i od nove varijante, tzv. omicron varijante virusa SARS-CoV-2. Cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera jedini je način da okončamo pandemiju”, zaključili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Advertisement -

Najnovije objave