Petak, 1. prosinca 2023.

Jeste li primijetili ovih dana neobične svjetleće točkice na večernjem nebu? Evo o čemu se radi

Zanimljivo je i da postoji poveznica preko koje unošenjem svoje lokacije - države i naziva mjesta - možete izračunati vrijeme vidljivosti Starlink satelita

- Advertisement -

Jeste li proteklih nekoliko dana primijetili neobičnu pojavu na večernjem nebu, kao niz pravocrtnih svjetlećih točkica? Ako jeste, evo o čemu se radi.

– Niz od 60 svjetlećih točaka koje se zajednički kreću po nebu su sateliti Starlink, lansirani 2019. godine iz rakete Falcon 6, tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Njihova je namjena osigurati brzi internet. S jedne strane su zanimljiva “dekoracija” neba, no s druge i ometaju mjerenja u astrofizici, što pri radu moramo uzimati u obzir – pojasnila je za Međimurske novine prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester s odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

– Uz Mjesec, naš jedini prirodan satelit, Zemlju orbitira preko 6000 umjetnih satelita, od kojih je samo polovica aktivna, a ostali zajedno s ostacima svemirskih misija predstavljaju tzv. ‘svemirski otpad’ koji predstavlja sve veći problem. Smetaju novim letjelicama, a i poneki dijelovi pokvarenih letjelica znaju pasti na Zemlju što predstavlja potencijalnu opasnost za ljude – dodaje Dijana Dominis Prester.

- Advertisement -

Starlink sateliti su ovih dana vidljivi iz naših krajeva svakodnevno između 17 i 18 sati, posebice iz ruralnih područja gdje ima manje svjetlosnog zagađenja.

Zanimljivo je i da postoji poveznica preko koje unošenjem svoje lokacije – države i naziva mjesta – možete izračunati vrijeme vidljivosti Starlink satelita.

Tako će primjerice Čakovčanci, Varaždinci i Koprivničanci danas moći pratiti kretanje navedenih satelita u točno 17.56 sati, a njihovo kretanje će biti vidljivo četiri minute. U subotu ih možete vidjeti od 17.57 sati.

Poveznica na kojoj možete izračunati vidljivost satelita za svoju lokaciju nalazi se OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti