Nedjelja, 4. lipnja 2023.

Koprivničke škole postale su centri izvrsnosti

Područja koja se kroz projekt proučavaju nalaze se unutar prirodnih, društvenih i tehničkih znanosti. Time su stvoreni uvjeti za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa u osnovnim školama u gradu Koprivnici, koji uvelike nadilaze zakonski propisane osnovnoškolske obrazovne standarde

Grad Koprivnica nositelj je projekta „Cross border development of centers of excelence in primary schools“ akronima „Knowledge Well“ koji je sufinanciran iz INTERREG V-A prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Zahvaljujući projektu uspostavljeno je pet adekvatno opremljenih i kompetentnih centara izvrsnosti u partnerskom prekograničnom području Mađarska-Hrvatska. Tri centra izvrsnosti uspostavljena su u Koprivnici i to na način da je svaka od škole postala centar izvrsnosti za jedno područje, izvijestio je Ured gradonačelnika.

Područja koja se kroz projekt proučavaju nalaze se unutar prirodnih, društvenih i tehničkih znanosti. Time su stvoreni uvjeti za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa u osnovnim školama u gradu Koprivnici, koji uvelike nadilaze zakonski propisane osnovnoškolske obrazovne standarde.

Osnovna škola ‘Đuro Ester’ postala je centar za tehničke znanosti te je odabrala matematiku i IT kao predmete koji će se razvijati kroz projekt. Osnovna škola ‘Braća Radić’ postala je centar izvrsnosti za društvene znanosti što uključuje geografiju i povijest, dok je Osnovna škola ‘Antun Nemčić Gostovinski’ postala centar izvrsnosti za prirodne znanosti te je fokus stavljen na biologiju i kemiju.

Preduvjet za razvoj centra bio je napraviti suradnju s bližim centrima izvrsnosti kao primjerima dobre prakse, iz tog razloga započeta je suradnja s Centrom izvrsnosti iz Varaždina unutar kojeg su pojedini stručnjaci angažirani da sudjeluju u razvoju projekta Knowledge Well. Također, nabavljena je specijalizirana oprema koja se koristila tijekom edukacija učitelja, stručnih suradnika i izvrsnih učenika a koja će se koristiti i tijekom nastavka projekta kao i nakon njegovog završetka čime se uz stečeno znanje osigurava razvoj i održivost.

U projektu sudjeluje 54 učenika, po 18 iz svake škole te 12 nastavnika i stručnih suradnika.

Ukupna vrijednost projekta je 1,78 milijuna kuna, a proračun za Grad Koprivnicu iznosi oko 715 tisuća kuna.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti