Srijeda, 29. studenoga 2023.

Predstavljena fotomonografija ‘Koprivničko-križevačka županija’

Knjiga predstavlja najnoviji pogled u Podravinu i Prigorje te vrhunskim slikama i pratećim tekstovima priča o tri grada i 22 općine ove županije

- Advertisement -

U prostorima Doma mladih u Koprivnici danas je predstavljena fotomonografija „Koprivničko-križevačka županija“ u kojoj su na 344 stranice i kroz 400-tinjak fotografija predstavljene ljepote, bogatstvo, povijest i vrijednosti županije.

Autori fotomonografije su direktorica i urednica izdavačke kuće Meridijani profesorica Petra Somek, urednik posebnih izdanja u Meridijanima docent doktor znanosti Petar Feletar te glavni i odgovorni urednik u Meridijanima, akademik Dragutin Feletar.

Knjiga predstavlja najnoviji pogled u Podravinu i Prigorje te vrhunskim slikama i pratećim tekstovima priča o tri grada i 22 općine ove županije. Prvo poglavlje donosi zračne vizure gradova i općina, drugo vodi kroz obrazovne ustanove, a treće, nazvano Županija su ljudi, nakon slikovnog uvoda donosi tekst akademika Feletara i prof. dr. sc. Hrvoja Petrića o Podravini i Prigorju u povijesti i sadašnjosti. Slijede slikovna poglavlja o manjim naseljima županije, o prirodnoj baštini, zatim poglavlje sa starim crtežima, fotografijama i razglednicama iz zbirke akademika Feletara te fundusa koprivničkog i križevačkog Gradskog muzeja, a potom poglavlja o spomeničkoj i narodnoj baštini, gospodarstvu i njegovim mijenama te društveno-turističkim događanjima i raznolikosti ponude.

- Advertisement -

„Osim što na jednom mjestu prezentira bogatstvo i napredak Koprivničko-križevačke županija, ova fotomonografija ima još jedan cilj, a to je privući posjetitelje prikazom naše jedinstvene i atraktivne turističke ponude. U tu svrhu, uz knjigu smo pripremili i detaljnu kartu sa svim relevantnim podacima. Mogu reći kako sam uživala birajući prekrasne fotografije i uređujući materijal, zaista smo u knjigu nastojali utkati sva svoja znanja i vještine te veliku ljubav prema zavičaju i domovini, a svaka je stranica rađena s puno pažnje i senzibiliteta. Zahvaljujem svim svojim suradnicima, a posebno glavnoj suradnici Meliti Ivančić na kvalitetnoj i predanoj suradnji u realizaciji ovako važnog projekta. Potrebno je istaknuti kako je knjiga napravljena kompletno u hrvatskoj produkciji“, kazala je profesorica Somek.

Promocija fotomonografije Koprivničko-križevačke županije
Fotomonografija Koprivničko-križevačke županije // Foto: kckzz.hr

Petar Feletar, koji je ujedno i glavni fotograf, snimio je sve gradove i općine iz ptičje perspektive dodao je: „Ovo je obiteljska knjiga, a imao sam tu čast da cijelu županiju prođem sa svojim ocem. Surađivao sam s vrhunskim fotografima, a fotografije su nastajale su godinama te pokazuju kakvu lijepu županiju imamo i kakvu ćemo još ljepšu izgraditi u budućnosti. Ovaj projekt je napravljen s velikim srcem te zahvaljujem županu što nam je povjerio tako važan zadatak.“

Akademik Feletar kazao je kako je najteže pisati o zavičaju jer svoj zavičaj toliko poznajemo i volimo da nam je sve važno i sve bismo uvrstili u knjigu koja ipak ima ograničen broj stranica.

„Bilo je vrlo emotivno odabrati koje fotografije uvrstiti jer smo imalo preko pet tisuća zanimljivih snimaka, razglednica i sličnog. Posebno je bilo teško iz goleme građe o povijesti i sadašnjosti naše županija u tekstu od 50-tak kartica napisati ono najvažnije. Izdavanje knjige kakva je ova doista može biti snažan poticaj za daljnja istraživanja, a s užitkom smo obišli sva naselja i prirodne ljepote Podravine i Prigorja. Nastojali smo zabilježili barem dio promjena i napretka koji karakteriziraju današnje razdoblje i napraviti usporedbu s prijašnjim stanjem. Srž ove monografije je prikaz bogate spomeničke i prirodne baštine, jer time postajemo svjesni u kakvoj lijepoj županiji živimo. Kao važna informacija i prezentacija namijenjena je ne samo domaćim nego i stranim čitateljima jer je dvojezična, odnosno prevedena na engleski. Hvala od srca svima uključenima“, istaknuo je akademik Feletar.

U svom obraćanju, župan je kazao kako je prijašnja fotomonografija napravljena prije 12 godina te pokazuje kako se imamo čime ponositi i što pokazati sugrađanima i svijetu.

- Advertisement -

„Posebno me veseli što su za ovu knjigu zaslužni naši domaći ljudi koje žive ovaj prostor – obitelj Feletar, i koji su, uz stručnost, u nju unijeli mnogo emocija i ljubavi prema zavičaju. Takve emocije su potrebne u stvaranju velikih djela te zahvaljujem svima koji su u ovaj projekt utkali dio sebe. Fotografije doista govore više od tisuću riječi te imamo veliku čast pohvaliti se suvremenim i cjelovitim prikazom naše županije koja svojom vrijednošću i značajem daleko nadilazi svoje skromne geografske okvire,“ poručio je župan.

Promocija fotomonografije Koprivničko-križevačke županije
Promocija fotomonografije Koprivničko-križevačke županije u Domu mladih Koprivnica // Foto: kckzz.hr

Spomenimo i kako je uz knjigu dodana pregledna, ali detaljna karta županije, koja sadrži i popis naselja te podatke o stanovništvu za svako od njih od 1857. do 2011. godine.

Fotografije su snimili renomirani autori kao što su Goran Šafarek, Romeo Ibrišević, Saša Pjanić, Zvonimir Tanocki, Alan Čaplar, Petra Somek i drugi, uz glavnog fotografa Petra Feletara. Korištene su i fotografije nekoliko ustanova iz županije, dok su knjigu grafički uredili Petra Somek i Saša Bogadi. Knjigu je ukoričila i otisnula vodeća tiskara u Hrvatskoj Agencija za komercijalnu djelatnost iz Zagreba.

Predstavljanju su prisustvovali načelnici općina, ravnatelji gradskih muzeja i knjižnica, predstavnici turističkih zajednica, ravnatelji županijskih ustanova i pročelnici županijskih upravnih tijela, priopćeno je iz Koprivničko-križevačke županije.

Svečanom predstavljanju glazbenim su ugođajem doprinijele Laura Kovačević i Gordana Evačić koje su pjesmama „Oj, sončece, sončece“ i „Podravina moja spi“ vokalno i cimbalom dočarale ljepotu našeg kraja o kojoj govori fotomonografija.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti