Petak, 29. rujna 2023.

U Koprivnici u srijedu izvanredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Osobe koje su se cijepile protiv Covida-19 mogu pristupiti dobrovoljnom darivanju, no tek nakon što prođe određeno vrijeme od cijepljenja

- Advertisement -

Koprivničko društvo Crvenog križa zajedno sa Hrvatskim Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba dogovorili su izvanrednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija će se održati u srijedu, 10. veljače, od 13.30 do 17 sati u prostorijama koprivničkog Crvenog križa.

Također, akcije dobrovoljnog darivanja krvi u ovom mjesecu nastavljaju se prema kalendaru akcija od 15. do 19. veljače.

- Advertisement -

– Akcijama dobrovoljnog darivanja krvi mogu pristupiti sve osobe od 18 do 70 godina dobrog zdravstvenog stanja. Oboljela osoba od koronavirusa može darivati krv 28 dana nakon izlaska iz izolacije. Ako je darivatelj krvi boravio u inozemstvu, mora proći 14 dana za darivanje od dana dolaska iz inozemstva. Isti vremenski period mora proći ako je darivatelj bio u kontaktu sa zaraženom osobom od koronavirusa – istaknuli su iz Crvenog križa Koprivnica.

Osobe koje su se cijepile protiv koronavirusa mogu pristupiti dobrovoljnom darivanju krvi, no tek nakon što prođe određeno vrijeme od cijepljenja:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) potrebno je odgoditi darivanje za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok)
  • Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).
  • Ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford,Johnson&Johnson/Jansen) darivanje je potrebno odgoditi četiri tjedna nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene darivanje je potrebno odgoditi četiri tjedna nakon cijepljenja
  • Osobe koje su preboljele Covid-19, a primili su i cjepivo protiv Covid-19 za sada se odbijaju za darivanje konvalescentne plazme do donošenja drugačije odluke
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti